Свързани новини

11.01.2017 09:45

Плевнелиев и още 16 политици от ЕС помолиха Тръмп да не се сдобрява с Русия

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Президентът на България Росен Плевнелиев и още 16 европейски политици се обърнаха с писмо до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията с Русия, съобщава „Вашингтон пост" (Washington Post).


„Путин не се стреми да направи Америка велика. Както съюзници ние правим точно това", пише в писмото до Тръмп. „Като съюзници, обвързани с договори, ние апелираме към новата американска администрация и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: Мирът, атлантическите сила и свобода".


Подписи под документа са поставили още бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.


В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.


В писмото се предупреждава новоизбрания президент на САЩ да не премахва антируските санкции и да не прави „голяма сделка" с Москва за Украйна.


„Вторичните трусове от такава сделка ще разтърсят доверието на американските съюзници в Европа и на други места", се казва в писмото. "Основата на правилата на международния ред, от която сигурността на Запада зависи от десетилетия ще бъде отслабена. Съюзите, които са истинският източник на американското величие ще ерозират: страни, които са пролели кръв, пари и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност ще се чудят дали Америка все още е надежден приятел".


„Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери", продължават авторите на писмото. „Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни".


„Призоваваме американските ни приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки", се казва в писмото.


Документът прилича по своя замисъл на посланието на няколко лидери от Централна и Източна Европа до отиващия си президент Барак Обама, които през 2009 г. отправиха предупреждение за рисковете от евентуално подобрение на отношенията с Москва.


Доналд Тръмп обаче явно няма да се вслуша в молбата им, защото новоизбраният президент на САЩ излезе със следното съобщение в „Туитър":


„Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!" Това написа по-рано в „Туитър" новоизбраният президент на САЩ.


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е