06.01.2017 16:01

Моята борба: книга на 2016 г. в Германия по продажби

Видян 2432 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Забранената в рамките на десетилетия книга на Адолф Хитлер Моята борба стана бестселър по книжарниците в Германия през последната година. От началото на 2016 до сега са продадени над 90 хил. екземпляра на немски език на антисемитския манифест на фюрера, съобщи Блумбърг. Това може да се разглежда и като знак за подкрепата на крайнодесните партии Алтернатива за Германия и Пегида, които се очаква да станат решаващи за изборите догодина.


Моята борба беше официално забранена за издаване в Германия от края на Втората световна война. На 1 януари 2016 обаче авторските права изтекоха и книгата беше издадена от Мюнхенското издателство „Институт за съвременна история” (IfZ) за първи път от средата на 40-е години нa XX в. 


Книгата на Хитлер е публикувана за първи път през 1925, осем години преди той да дойде на власт в Германия. Освен че разказва за живота на Адолф Хитлер, тя обяснява и идеите на националсоциализма. „Моята борба” подробно изяснява расистките идеи, които нацистите прилагат на практика по-късно, включително очерняне и потисничество на евреи и славяни.


След като нацистка Германия беше разгромена през 1945, силите на съюзниците предават авторското право върху книгата на германската провинция Бавария. Съгласно германското право авторското право трае 70 години.


За разлика от кориците на изданията от времето на нацизма в Германия, върху които е изобразен лика на Хитлер, новите ще бъдат чисто бели. Според германските закони нацистките символи и свастиките са забранени.


Директорът на издателството Андреас Виршинг коментира, че се би се радвал, ако немските преподаватели използват новото издание в училище. В края на януари тази година IfZ ще пусне шести тираж, който включва и критични бележки от учени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни