Свързани новини

30.12.2016 16:51

Повечето европейци смятат, че страните им вървят в грешна посока, сочи проучване на Галъп

Видян 1548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Усещането в по-голямата част от европейските страни е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-добре личи това в Гърция (89% негативни отговори), Франция (82%) и Италия (79%).
 
Откроява се категоричното мнение на много европейци, че страните им се движат в грешна посока и това създава благоприятна почва за десните популистки партии. 



Това става ясно от проучване на европейските членове на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл" за нагласите след Брекзита в 15 европейски страни, съобщи "Галъп интернешънъл България"



Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз на практика не е оказало почти никакво влияние върху настроенията в повечето европейски държави.


Делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които биха гласували страната им да напусне ЕС, е спаднал през последните 12 месеца.
В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да излезе от съюза в сравнение с предходната година.

За разлика от тях във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличаване на желаещите за напускане на Евросъюза - във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция - от 38% на 46%.

В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега даже изглежда по-чувствителен - от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.

Ирландците и испанците (по 20% гласували в полза на напускане) са най-проевропейски ориентираните сред включените в проучването страни.

Респондентите във Великобритания бяха запитани как биха гласували, ако се проведе втори референдум.
54% от тях заявяват, че предпочитат страната им да остане част от съюза, докато 46% са на противоположното мнение (а през миналата година те бяха 54%).

Нагласите в България

Сред проевропейските страни остава и България. Веднага след Брекзит (още през юли) "Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос и делът на искащите напускане беше 25% - срещу 75%, които са за оставане.

Сега, в края на годината, тези дялове са съвсем сходни. В края на 2015 г. пък делът на искащите напускане беше 18%. Покачването от 18% на 25% сочи известно разколебаване в подкрепата за ЕС, но като цяло мненията остават с очевиден превес на нагласите за оставане в ЕС. Като  цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов коментира: "Българите продължават да са сред ентусиазираните спрямо ЕС страни в Европа. Дори сега, когато подкрепата за съюза изглежда разколебана, еврооптимизмът остава преобладаващ у нас".

Донесе ли Брекзит оптимистични нагласи във Великобритания?

Изследването показва, че 48% от респондентите във Великобритания вярват, че страната им се движи в правилна посока (оценка, която през последните три години традиционно е била около 33%).

Оптимистичните нагласи са най-разпространени в Ирландия (62%) и в Исландия (57%).
 

Източник: Дир.бг.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със