29.12.2016 12:42

В Ловешка област снежната покривка достигна 70 см, в Сливенско скоростта на вятъра е 120 км/ч

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Ловешка област продължава да вали сняг, като на места снежната покривка достигна 70 см. Най-тежка е ситуацията в община Троян, предаде БНР.


Възстановено е движението на главен път София-Варна, което беше блокирано сутринта  заради аварирал тежкотоварен камион в участъка между Ябланица и Боаза.


От Областното пътно управление съобщиха, че 80 машини продължават да разчистват републиканската пътна мрежа. Затворени за движение са проходът Троян – Кърнаре и пътят Шипково – Рибарица, където снежната покривка достигна 70 см. Най-усложнена е ситуацията в троянското село Шипково, където са паднали 55 см сняг.


Кметът на Троян Донка Михайлова съобщи, че всички общински пътища и улици в населените места се разчистват. Осигурена е доставката на хляб и хранителни продукти до тях. Възстановено е електрозахранването в четирите села и в два от кварталите в Троян, което беше прекъснато снощи заради авария. Няма бедстващи хора в района, а снегът продължава да вали. В Тетевен снежната покривка е 44 см, в Троян и Априлци – 29 см, в Ловеч 11 см.


Затворени за движения за всички моторни превозни средства са проходите Върбишки и Златишки. Заради ограничена видимост и снеговалеж е преустановено временно движението на превозни средства над 3 тона и половина по подбалканския път между село Антон и Карлово. В проходите Дюлински и Пампорово също е ограничено движението за превозните средства над 3 тона и половина.


Поради гъста мъгла е ограничено движението през прохода Шипка. Временно се затваря движението по пътя от с. Хаджидимитрово до началото на прохода Шипка. Обходният маршрут е през Прохода на Републиката.


Ограничено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино и през прохода Превала поради обилен снеговалеж.


Силен вятър духа в Тополовград, но в област Хасково няма заснежени пътища.


Синоптиците предупреждават днес за силен вятър в област Сливен, където е издаден предупредителен оранжев код.


Силен до бурен вятър се очаква днес в 14 области от страната. 120 километра в час достига на моменти скоростта на вятъра в Сливенско, съобщават от Община Сливен. Има прекъсване на електрозахранването в няколко села. Силният вятър и снеговалежът са довели до прекъсване на част от електропреносната система в селата Струпец, Бинкос и Селиминово. Там отделни улици нямат ток. Изцяло без ток остава планинското село Раково, каза за БНР Снежана Кънева, началник отдел сигурност и управление при кризи в Община Сливен. В момента екипи на доставчика на електроенергия правят опити за възстановяване на системата, но заради ветровете трудно вървят възстановителните работи. Вследствие на силния вятър в града има обърнати ламаринени гаражи, счупени билбордове, множество счупени прозорци. От общината призовават хората, ако нямат спешна работа, да не излизат от домовете си, тъй като има опасност някой да пострада от предметите, които носи вятърът. Пътищата в областта са проходими при зимни условия, каза дежурният в Областното пътно управление. Няма затворени участъци. Навсякъде пътищата се почистват и опесъчават.


Силни ветрове има в района Котел и Твърдица. Автомагистрала "Тракия" в сливенския участък е проходима и обработена с химикали против заледяване.


В 13 области е в сила жълт код за опасни явления. Силен до бурен вятър се очаква в Югозападна, Югоизточна и Североизточна България.


20 см е снежната покривка на Рожен. През изминалата нощ в Смолянска област на места имаше слаб снеговалеж, а на други – обилен. По данни на Областното пътно управление в различните части на региона снегът е от 1 см до 20 см. Въведени са временни ограничения за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен, по пътя Девин – Михалково и Батак – Доспат. Всички пътища са почистени и обработени, уверяват от пътното в Смолян. В града снегът е около 2 см. Температурите в областта са от минус 12 до минус 1.


Няма усложнения в движението на градския транспорт в София заради падналия сняг, информира за "Хоризонт" Веска Георгиева от Столичния инспекторат.


Най-много сняг е натрупал в районите "Подуене", "Панчарево" и "Витоша".


Изчистени са основните булеварди, основните улици с обществена значимост, работят се вътрешно квартални улици, най-вече в район "Витоша", където по разпореждане на кмета всички вътрешно квартални улици, без оглед на това, дали са стръмни и опасни, се работят, но работата по тяхното почистване не е приключила. Във вътрешно кварталните улици не се почиства до настилка, а до проходимост при зимни условия, тоест да няма коловози, да може да минава лек автомобил. Имаме 11 сигнала от граждани, които са постъпили от началото на снеговалежа досега за проблеми с почистването и сигналите са отправени веднага към почистващите фирми.


Пристанището на Варна е затворено заради силния вятър, чиито пориви достигат до 12 метра в секунда. Летището работи нормално.


Силният вятър не е предизвикал аварии в електропреносната мрежа на страната. Това съобщиха за "Хоризонт" от Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор. В сравнение с началото на месеца потреблението на ток е скочило с около 15 процента. Заради по-студената Коледа тази година по празниците сме изхарчили близо 8 на сто повече електроенергия в сравнение с миналата година. На разположение са 600 мегавата резервни мощности, които са достатъчни, допълват от енергийното дружество.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни