Свързани новини

29.12.2016 09:29

Радев пред FT: Сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо

Видян 1351 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният български президент се стреми да разсее опасенията, че като лидер на страна членка на ЕС и НАТО, той е твърде близо до Кремъл.

Такива опасения бяха предизвикани от реториката му в навечерието на изборите през ноември, отбелязва „Файненшъл таймс“ в статия, посветена на бъдещия държавен глава Румен Радев.

"България винаги ще работи само заедно със своите партньори, ЕС и НАТО... Искам България да бъде истински член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предсказуем партньор", каза Румен Радев пред изданието, цитиран от БГНЕС.

Избраният за президент посочва още, че никога не е посещавал Москва. Въпреки това обаче в своето интервю от София бившият ръководител на българските военновъздушни сили застъпва тезата за възстановяване на отношенията между алианса и Русия.

„Смятам, че сме изправени пред общи заплахи – тероризъм, ислямски фундаментализъм и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо“, казва Радев пред изданието, което отбелязва добрия му английски.

„Ако не работим за добър диалог и за намаляване на конфронтацията, ние не можем да се изправим пред тези глобални заплахи ефективно“, допълва Радев.

Радев отхвърли твърденията, че е проруски настроен, като заяви, че първите му посещения в чужбина ще бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

"Мисля, че след Брекзит всички лидери в ЕС трябва да действат по-усилено за . ... възстановяване на доверието на всички граждани на ЕС към институциите на съюза. Много хора са разочаровани и ако не направим това, тенденцията за напускане на съюза може да се разпространи", каза Радев.

"България ще остане проевропейски настроена, но ние не сме доволни от Европа на две скорости", заяви Радев.

Той каза, че като президент ще предприеме усилия за справяне с хроничните проблеми на България с корупцията, и изтъкна успехите на Румъния в тази насока.

"Както направих при създаването на тренировъчен модел за нашите военновъздушни сили, искам да проуча, анализирам и разработя най-добрите решения", заяви Радев.

"Ще проуча не само опита на Румъния, а и на други европейски страни ... Ще разработим наистина добър модел", каза той.


Източник:  Дир.бг.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.