Свързани новини

23.12.2016 10:32

Фонд от 20 млрд. евро ще спасява банковия сектор в Италия

Видян 1562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Италианското правителство одобри създаването на фонда за спасението на банковия сектор в страната, към който ще бъдат насочени 20 милиарда евро, предадоха агенциите.


Решението е взето на извънредно заседание на кабинета късно вечерта в четвъртък, часове след като банка "Монте деи Паски" (Monte dei Paschi), която е третата по големина в страната, не успя да набере 5 млрд. евро от частни инвеститори за увеличаване на капитала си.


В изявление след заседание на кабинета, премиерът Паоло Джентилони увери 40-те хиляди дребни вложители в "Монте деи Паски", че средствата им ще бъдат гарантирани.


От финансовата институция също обявиха,  че ще се възползва от спасителния фонд за рекапитализацията си.


На банковия сектор в Италия натежават лоши кредити в размер на 360 млрд. евро, което се отразява негативно на рентабилността и подкопава доверието на инвеститорите. Национализацията на "Монте деи Паски" може и да не бъде единственото действие на правителството  в сектора.


За средства от фонда се очаква да кандидатстват още и "Банка Венето" (Veneto Banca) и банка "Популяре ди Венеция" (Banca Popolare di Vicenza).


Пред журналисти в ранните часове в петък италианският премиер Паоло Джентилони коментира, че Европейският съюз  е подкрепил решението на правителството да отпусне подкрепата за банковия сектор.


Фондът ще предоставя гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции.


"Монте деи Паски" е една от най-старите банки в света. От финансовата институция обявиха на 21 декември, че ще остане без ликвидност само след четири месеца. В предишни оценки банката смяташе, че има 11 месеца преди да изпадне в това положение. В четвъртък кредиторът се отказа от плановете да търси подкрепа от пазара.Банката искаше да продаде дялове и лоши кредити срещу собственост.


Нестабилността й доведе до спад на цената на акциите през тази година с 87%. В четвъртък неясната ситуация около кредитора стана причина за негативни настроения на борсите в Европа. Акциите на "Монте деи Паски" загубиха почти 8% от стойността си и затвориха на ниво от 15.08 евро за брой, което е най-ниското от излизането на банката на фондовия пазар през 1999 г.


Национализацията на "Монте деи Паски" трябваше да стане още преди пет години, коментира Франческо Конфурти пред агенция "Блумбърг". Той е изпълнителен директор на инвестиционната компания "Адвантиж Файнейншъл" (Advantage Financial). "Банката загуби време, пари и доверие, опитвайки се да се поддържа на животоспасяващи системи, когато се намираше в необратима кома", смята той.


Ако всичките 20 милиарда евро от спасителния фонд бъдат използвани, публичният дълг на Италия, който е един от най-високите в еврозоната, ще достигне 134% от брутния вътрешен продукт. Лошите заеми на банковия сектор в страната се оценяват на 360 милиарда евро.


Източник: Медиапул



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху