Свързани новини

22.12.2016 15:21

СОС прие план-сметката за почистване на София през 2017 г.

Видян 1449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичният общински съвет /СОС/ прие план-сметка за дейностите по управление на битовите отпадъци за идната година на стойност 172 млн. лева. Таксата "Битови отпадъци" няма да бъде променяна.


За мен това е един от най-важните документи за годината. Радвам се, че план-сметката беше одобрена, заяви пред журналисти в СОС кметът на София Йорданка Фандъкова. План-сметката осигурява 8 млн. лв. за поддържане на междублоковите пространства, което е двойно повече в сравнение с 2016-а. Кметът посочи, че през последните години чрез пилотни проекти общината започна процес по създаване на специализирани звена към районните кметове, които да се грижат за почистването и поддържането на междублоковите пространства, както и за малки ремонти. Започнахме внимателно с няколко района, сега имаме общо 19 специализирани звена към районните кметове, които се грижат за междублоковите пространства, каза Фандъкова.


Що се отнася до почистването на петте района на София, чиито договори за почистване изтичат през 2017 г., кметът съобщи, че вече е обявена обществената поръчка за почистването на четири района. Петият, най-голям район на София - "Люлин", планираме да бъде почистван от "Чистота Искър", която изгради капацитет с почистването на районите "Красно село" и "Красна поляна", посочи Фандъкова.


Тя добави, че заплатите на служителите в "Столичния инспекторат" ще бъдат повишени през 2017 година и подчерта, че именно Инспекторатът осъществява контрола по почистването на града. "Те дават денонощни дежурства, работят в тежки условия, но получават ниски заплати. Има предвидени средства за увеличение на техните заплати, предстоят изчисления за точния процент", отбеляза кметът.


Във връзка с предложението на БСП за 5 процента отстъпка при плащането на таксата "Битови отпадъци" до 31 март, кметът Фандъкова каза, че това звучи много примамливо. Тя обаче обърна внимание, че става въпрос за такса "Битови отпадъци", а не за данък, въпреки че понятията се смесват. "Такса означава изчисления на разходите. При положение че има разчет за определени разходи, трябва да има съответните приходи. Ако приходите станат по-малко, някои от дейностите по почистване ще бъдат намалени", посочи кметът.


План-сметката по почистването не беше подкрепена единствено от групата на БСП в СОС. От левицата твърдят, че от план-сметката за почистването за тази година има излишък от 14 млн. лева.


Няма такъв излишък. Много строго следим всяка година текущите приходи от такса "Битови отпадъци" да не надхвърля текущите разходи, посочи пред журналисти в СОС заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че дискусията се върти около събирането на стари задължения. В перото "приходи" влизат именно тези събрани приходи от предишни години. От БСП гледат общите приходи спрямо разходите за план-сметката и така формират някакъв излишък, който обаче реално не съществува, обясни заместник-кметът по финанси.


БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на