Свързани новини

16.12.2016 11:30

БСП дава министър на прокурор

Видян 1517 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Подготвена е корупционна схема в Министерството на външните работи, за която преди три седмици подадох сигнал до главния прокурор. Тази кражба, по мои груби сметки, надхвърля половин милион лв, само за конкретния случай”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента.


Той обясни, че непосредствено след втория тур на изборите, след като е станало ясно, че министър-председателят ще подаде оставка, Министерството на външните работи се е разбързало и редица посланици получават грами и прикрепени проформа-фактури да преведат значителна сума пари – над 30 000 евро, за закупуване и инсталиране на нова телефонна централа. Според обяснението, това е необходимо за подобряването на комуникацията във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС. Вигенин подчерта, че в тази фактура са вписани в пъти завишени разходи за труд и техника, като основен разход е централата – сървър, чрез който телефонните разговори в бъдеще ще минават през интернет. „С въпросните указания се прави опит да се заобиколи Законът за обществените поръчки”, коментира народният представител и посочи, че най-интересната част е цената на сървъра. „За един модел сървър тя варира между 15 000 и 25 000 евро”, каза още той. Депутатът от левицата отбеляза като странен факта, че при един и същ доставчик, един и същ модел централа, посланиците получават значително разминаващи се цени. „Справка в интернет показва, че тази централа струва под 1000 евро. Друг е въпросът, че тя значително надвишава необходимия за посолствата капацитет”, уточни той.



„Искам да благодаря на Прокуратурата и на ДАНС за бързата своевременна реакция, заради която поне една част от плащанията са спрени. Разчитам, че разследването скоро ще приключи и отговорните за тази нагла кражба в период на оставка на правителството, ще бъдат наказани”, заяви Кристиан Вигенин. Според него ударът върху Министерството на външните работи е сериозен и е направен опит в такива корупционни схеми да бъдат въвлечени не само ръководството на министерството, а индиректно редица български посланици в страни членки на ЕС. „Това са безпрецедентни действия в историята на Министерството на външните работи. Предположих, че отсъствието на министър Митов от няколко важни срещи през последните дни е заради това, че има желание да вземе мерки, но вместо това той шества из парламента и медиите и обяснява, и замазва своите провали в ООН. Липсата на публични изявления и разграничения от министър Митов, ми дава основания да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание”, заключи Кристиан Вигенин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а