15.12.2016 12:43

Проверяват законни ли са "зимните градини" на бул. Витоша

Видян 1703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община подготвя нов регламент за т.нар. зимни градини или по-познати като „аквариуми", с които масово се заобикаля забраната за пушене на обществени места. Подобни пристройки почти изцяло превзеха булевард Витоша, пише в. Сега.



Собственици на заведения, намиращи се на пешеходната улица, се оплакаха пред бТВ, че не са им приети месечните вноски за тротоарно право. Те смятат, че общината възнамерява да ги премахне. И с право смята!



От обясненията на главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че районните администрации са отклонили наемите, тъй като не е ясно дали постройките са законни.



Подготвяме промени в наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата - за да създадем ред, каза той и допълни, че когато има ясен регламент, той ще бъде спазван от всички. Главният архитект е категоричен, че няма как едно заведение да си плаща година за година и по този начин да се създава усещане за нестабилност у хората, които са "инвестирали в градското пространство". Желанието му е да бъде подобрена градската среда, за да стане София модерен европейски град.



По думите на Здравков, общината ще провери дали заведенията не заемат по-голяма територия от тази, за която плащат. Той обясни още, че не са издавани заповеди за премахване на зимните градини, а само са изпратени писма до кметствата на районите Триадица и Средец по отношение на договорите, сключени за "аквариумите". В тях се напомня за сроковете за сключване на наемни взаимоотношения. Решението за промяната в наредбата трябва да вземе Столичният общински съвет.



19’ припомня, че „аквариумите” завзеха булевард Витоша след 2012 г., когато влезе в сила законът за забрана на тютюнопушенето в затворени обществени помещения. Тогава беше записана изключително спорна дефиниция на понятието „закрито обществено място”, което позволи на собствениците да заобиколят ограниченията с различни пристройки, класифицирани като тераси, летни или зимни градини. Така търговската улица заприлича на панелно жк с остъклени балкони.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но