Свързани новини

13.12.2016 17:45

3 млн. лв. са дарени извън Фонда за лечение след скандалите

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 3 млн. лв. са даренията за болни деца извън фонда за лечение след началото на скандалите в него през април, обяви пред БНР Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, цитирана от Сега.


„Това е огромен обществен ресурс. Държавата е тази, която би следвало да поема грижата за децата. Мечтата на всеки дарител е да не се налага да спасява живота на дете, а да дарява за развитие, за каузи, които дават системни решения", каза Величкова, която преди няколко месеца напусна обществения съвет на фонда в знак на несъгласие с новия начин на работа.


19’ припомня, че през април беше арестуван бившият директор Павел Александров. Бяха му повдигнати обвинения за това, че е плащан наем за апартамент в Париж, където са отсядали родители на болни деца и че фондът е плащал на посредник при лечението на пациенти в турски клиники. Засега обаче не се е чуло прокуратурата да е внесла обвинителен акт в съда. Новото ръководство начело с проф. Владимир Пилософ беше многократно критикувано, че бави и мотае лечението на десетки деца.


Освен това фондът трябваше да има информационна система, както и нов сайт. Последното е факт, като на новата страница, например няма данни за броя дарители и събраните суми, за да се види как дарителите са оценили работата на новото ръководство. Регистрите, по които се проследява движението на молбите на децата също са недостъпни. Липсата на публичен регистър на сайта на фонда Пилософ обясни с европейски регламент, който налага по-строг контрол над публичните данни. Той допълни, че всеки родител на болно дете може да провери в системата как се придвижват документите му.


„Не виждам каква трябва да бъде причината, за да могат да следят всякакви други хора, които просто са решили да проверяват, да проверяват какво има там. Има обществен съвет, нали общественият съвет е направен за това да има прозрачност. Общественият съвет е напълно информиран за движението на всички преписки", заяви той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец