Свързани новини

13.12.2016 13:12

РБ прие мандата, Лукарски иска Борисов за премиер

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът Росен Плевнелиев прие Румен Христов, Костадин Марков, Борислав Великов и Александър Христов от Реформаторския блок /РБ/, за да им връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това е последната възможност за формиране на правителство в този парламент, предаде БНР.

След като президентът Росен Плевнелиев връчи на Реформаторския блок третия проучвателен мандат за формиране на правителство, формацията реши да опита да състави кабинет. Папката с третия мандат получи заместник-председателят на СДС и депутат от РБ Румен Христов. Реформаторите по Конституция имат седемдневен срок, за да представят на президента номинация за министър-председател, състав и структура на правителство. Реформаторите обаче трябва да получат и одобрението на парламента за това правителство. Формацията трябва да осигури политическа подкрепа за идеята си да формира кабинет.

В началото на срещата президентът Росен Плевнелиев коментира, че се надява този 1% шанс за съставяне на правителство да се превърне в 100 % шанс.

По-рано, на заседание на Изпълнителния съвет Реформаторският блок реши да приеме мандата. Формално за министър-председател е излъчен заместник-председателят на СДС Румен Христов. До понеделник реформаторите ще водят разговори с ГЕРБ, Обединените патриоти, БДЦ и независими депутати за подкрепа на кабинет в рамките на този парламент:

Автентичната десница не е получавала мандат от 19 години и ние ще подходим изключително отговорно във връзка с предстоящите преговори, преди всичко с политическа партия "ГЕРБ" и очакваме да проведем тези разговори в удобно за тях време, основно с господин Бойко Борисов. Смятаме, че бихме могли да продължим заедно и занапред, за да реализираме програмата, каквато беше начертана и която никак не е лоша. Ние от Реформаторския блок не виждаме причини за провеждане на предсрочни избори. Ние се надяваме до следващия понеделник да проведем консултациите с ръководството на политическа партия "ГЕРБ" и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент, каза след срещата Румен Христов.
Реформаторите ще се опитат да намерят мнозинство, което да гарантира управлението на страната, така че то да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция и най-вече предвид сложната обстановка около Хитрино, каза  Румен Христов.



По-рано лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че се готови кабинетът с техния мандат да бъде с министри от ГЕРБ, като те могат да предложат и премиер. Според Христов това може и да не е Бойко Борисов, но Лукарски смята, че той е най-подходящ.

По повод факта, че в президентството не дойдоха основните лидери на РБ, сред които Меглена Кунева и Божидар Лукарски, Румен Христов отговори:

„Ако бяха дошли лидерите на РБ, щяхте да кажете, че сме службогонци. Мандатът се връчва на парламентарната група".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален