Свързани новини

12.12.2016 17:07

15 частни болници съдят НЗОК

Видян 1509 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

15 болници от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) са внесли жалба в съда срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради неизплатена надлимитна дейност за 2016 г. в размер на 24 млн. лв.


Основанието за жалбата е решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 21 ноември 2016 г., с което над 50 млн. лв. от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски се насочват за лекарства и медицински изделия.


Болниците настояват съдът да отмени решението и да издаде задължителни указания към НЗОК за изплащане на всички разходи по извършеното лечение.


От Сдружението искат преизпълнението на приходната част на бюджета да се ползва на първо място за лечението на пациентите чрез изплащане на извършената и отчетена, но незаплатена от НЗОК дейност на лечебните заведения за болнична помощ, което е т. нар. „надлимитна дейност“.


„Вярваме, че само с общи усилия ще успеем да постигнем адекватното заплащане на извършената и отчетена от лечебните ни заведения дейност. Чрез тази обща жалба ние заявяваме, че няма да приемем умишленото ощетяване на болници и пациенти, защото ако не се обединим сега, рискуваме през 2017 финансовите рестрикции срещу нас да бъдат още по-драстични и незаконни", посочва председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.


Очаква се към жалбата да се включат държавни и общински лечебни заведения, като съдът изрично е помолен да присъединява всички последващи внесени документи срещу същия ответник, уточняват от сдружението.


Междувременно ВАС отхвърли жалбата на БЛС и Центъра за защита правата в здравеопазването срещу служебния рамков договор за 2016 г., която атакува направените промени във финансирането на болничната помощ. Решението на съда от 8 декември е в полза на Здравната каса и на практика отново признава лимитите на болниците и пръстовия идентификатор. Решението на съда може да се обжалва на по-горна инстанция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв