Свързани новини

12.12.2016 10:11

Борисов и Митов ни лишиха от членство в Съвета за сигурност

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ООН гърми скандал покрай решението на правителството на Бойко Борисов да откаже кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2018-2019 година. Напомняме, че това е на практика световното правителство, в което има 5 постоянни членове – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция и 10 непостоянни. Техните гласувания решават всички казуси, свързани с проблемите на планетата. А България вече е имала дори председател на Съвета за сигуронст в лицето на покойния вече външен министър в правителството на Филип Димитров – Стоян Ганев, след това шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски. „Защо сте се отказали да станете непостоянен член на Съвета за сигурност, питат ни дипломати зад океана? Имахте огромен шанс!”, цитира Епицентър въпросите на чужди към нашите депутати.


По необясними причини на 23 ноември т.г. кабинетът Борисов 2 е отложил кандидатурата на страната ни сега и незнайно защо е решил да кандидатстваме за непостоянен член на СС чак през 2038-2039 г.! Скандалът става още по-голям, защото източниците на Епицентър от ООН твърдят, че мястото ни в Съвета за сигурност за 2018-2019 г. е било гарантирано покрай силното представяне на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН.


С решение от 23 ноември, 10 дни след избора на новия президент Румен Радев, без съгласуване с когото и да било в страната, българското правителство се отказва от номинацията. Така кабинетът на Борисов отменя решение от 2003 г. на правителството на Сакскобургготски, за което работеше и Бойко Борисов като главсек на МВР, и вицето му днес Меглена Кунева като министър, и което предвиждаше страната ни да кандидатства за позицията в Съвета за сигурност през 2018-2019 г.


Напомняме, че през септември България изуми света като оттегли първоначално определената кандидатура за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова и предложи Кристалина Георгиева за поста именно пред Съвета за сигурност. В крайна сметка Бокова се класира значително по-високо от Георгиева, която остана предпоследна. Това наложи евродепутати от Великобратания, Франция и Германия – между тях лидер на група в ЕП и лидер на бюджетната комисия в Европарламента, да поискат оставка и разследване на Кристалина. За да не бъде изгонена, тя подаде оставка като еврокомисар и създаде още един неприятен казус за България, но вече в Брюксел, защото страната в безвластие ще трябва да номинира нов човек за поста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог