Свързани новини

12.12.2016 09:28

За Хитрино отговаря НКЖИ - касичката на ГЕРБ

Видян 4306 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Имам информация за превишена скорост на влака в Хитрино, но информацията от скоростната кутия тепърва  ще се разшифрова” – с тези две абсолютно изключващи се твърдения главният разследващ на НКЖИ Бисер Минчев  се опита да прехвърли вината за трагичния инцидент, отнел живота на 8 и ранил десетки български граждани. „Влакът трябва да се движи с до 40 км/ч, но не мога да предполагам колко е била”, поясни Минчев. Откъде тогава „има информация”, след като нищо конкретно не знае? И защо се налага да говори глупости по бТВ?



Защото шефът на жп синдиката на КНСБ Петър Бунев беше категоричен – за разлика от линията Пловдив – Свиленград, за която НКЖИ похарчи стотици милиони през последните години, линията Русе – Варна – първата у нас и вече 150-годишна не е обект на грижи от държавната компания, отговорна за релсовите пътища у нас. Експертът е категоричен, че проблем по линията е довел до обръщането на цистерните с газ пропилен, които буквално взривиха Хитрино и убиха 8 души. Тезата беше подкрепена и от следователя Георги Илиев. Според спеца, препитан от бТВ причините за катастрофата край Хитрино се коренят в това, че жп линията е строена много отдавна. „Не знаем какви грижи са полагани за нея, кога е ремонтирана”.



Не е никак случаен фактът, че ЕС води наказателна процедура в България именно заради факта, че престъпленията в транспорта се разследват от Министерството на транспорта, което е конфликт на интереси, понеже и НКЖИ е негова структура, и води до познатата ни ситуация, при която жертви има, а виновни няма.



Напомняме, че НКЖИ е любима касичка на ГЕРБ. Оттам се сдобиват с поръчки за милиони депутатски съпруги, дори дублиращи дейността на структури на самата жп компания, но много повече пари вземат олигарси, за да връщат проценти на властта.
Колко сериозно е отношението към работата под ръководството на несменяемия ръководител Милчо Ламбрев, който винаги отказва да отговаря на въпроси на 19 минути за скандални поръчки показва следният казус за 19 милиона лева на 19-годишен „фирмаджия”: дружество без никакъв опит в бранша и със собственик, тогава на 19 г., печели обществени поръчки за десетки милиони от НКЖИ.


Янко Йорданов Янков, който заради възрастта си няма как да има дори висше образование, за кратко време се урежда с договори за над 50 млн. лв. Младежът е мажоритарен собственик на акционерното дружество Ай Ки Ес. НКЖИ му поверява доставката на 7000 т жп релси с тегло 60 кг/м и дължина 25 метра. Макар че дружеството на тийнейджъра няма нищо общо с железниците, то успява да вземе 18850 986лв. от държавната компания. Генералният й директор Милчо Ламбрев не обявява открита обществена поръчка за релсите, а ползва вратичка в законодателството и пуска търга на борсата. По този начин няма минимални финансови и технически изисквания към кандидатите. Не е необходимо да се доказва и опит в съответната сфера. В резултат само две седмици по-късно е подписан контрактът с Ай Ки Ес, която изненадващо бързо успява да осигури иначе доста специфичната стока - само за 60 дни при предвидени 120, писа Банкер. Преди мегасделката Янко Янков е бил избран за изпълнител на два проекта от кмета на община Луковит Иван Грънчаров, който е от ГЕРБ.  Единият е за ВиК за невероятните 31 927 525 лева, което е бюджетът на въпросната община за няколко години.  Тя предвижда ремонт на канализационната мрежа и рехабилитация на водопроводите в Луковит. Младият бизнесмен е управител на обединението Еко Панега, в което освен Ай Ки Ес, която държи 70%, влизат Главболгарстрой с 10% и Капитол груп с 20 на сто участие. Иначе адресът на обединението съвпада с този на Ай Ки Ес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв