Свързани новини

09.12.2016 13:12

№1 сме в ЕС по лоши влакове

Видян 2198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освен в тъжната класация по пушене, България е номер 1 в ЕС и по лошо качество на жп транспорта. Това показва изследване на Еврокомисията, представено в Брюксел. Според него жителите на Литва, Люксембург и Австрия са най-доволни от влаковете, а освен България сред много недоволните страни са още Хърватия и Румъния. Ситуацията обаче трябва да се промени с приемането на нови жп правила, които ще влязат в сила до 2020 г.


Железопътните оператори от всички страни в Европейския съюз ще могат да работят в България след 2020 г. Това предвижда така нареченият четвърти законодателен пакет на ЕС, който беше приет на първо четене в Комитета по транспорт и туризъм в Европейския парламент.


До няколко дни текстовете ще бъдат внесени за гласуване и в пленарната зала, пише Офнюз.


"Новите правила в жп транспорта предвиждат четири основни промени – въвеждане на общи стандарти за този вид транспорт за целия ЕС, подкрепа на притежателите на жп инфраструктура, отваряне на вътрешните пазари и поддържане на висококвалифицирани кадри", обясни Костис Йерарис, докладчик към ЕП по транпортните въпроси, цитиран от БНТ.


Европейската комисия определя железниците за приоритетен транспорт в рамките на ЕС.


"Време е да започнем да реагираме не след като нещо се случи в жп сектора, а превантивно. Железопътният транспорт е в пъти по-екологичен от авиацията, например", коментира Майкъл Крамър, член на комитета по транспорт и туризъм към Европейския парламент.


Железопътната мрежа в Евросъюза е над 215 00 километра, а компаниите, които оперират в сектора са 804. В сектора са заети са над половин милион души.


В момента в България само БДЖ превозва пътници.


От ЕП очакват, че след 2020 г. ситуацията значително ще се промени в по-добра посока. Колкото повече играчи навлязат на пазара, толкова по-голяма ще бъде конкуренцията и по-висококачествени предоставените услуги.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева