09.12.2016 12:12

С 210 млн. евро Исландия, Лихтенщайн и Норвегия подкрепят проекти в България

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България подписа меморандуми за разбирателство за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По силата на това сътрудничество страната ни ще получи финансова подкрепа за проекти в социално и териториално развитие и сближаване в размер на 210,1 млн. евро, предоставени безвъзмездно от Република Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. България е сред първите от общо 15 държави, която подписва меморандумите за разбирателство, което ще даде и възможност за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения.


„Програмите по двата механизма имат ключова роля за България, защото допълват мерки по основните приоритетни политики за страната, които не попадат или не попадат напълно в обхвата на оперативните програми“, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който подписа двата меморандума от страна на България. „С тези споразумения засилваме сътрудничеството между Норвегия и България за постигане на максимален ефект по редица важни политики“, заяви посланикът на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова г-жа Тове Брувик Вестберг.


Чрез Финансовия механизъм на ЕИП с ресурс от 115 млн. евро, предоставени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ще бъдат финансирани проекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност и сигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството в областта на културата. В допълнение Норвегия предоставя 95,1 млн. евро за проекти, насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и средни предприятия, правосъдие и вътрешни работи, които ще се реализират у нас чрез Норвежкия финансов механизъм. Гражданското общество ще получи подкрепа в размер на 15,5 млн. евро за мониторинг и оценката на политики и дейността на администрацията. Отделени са 951 000 евро за проекти за подпомагане на социалния диалог и гарантиране на достойни условия на труд.


В следващите шест месеца ресорните министерства и заинтересовани страни от България и страните-донори трябва да изготвят идейни концепции за всяка от одобрените програми. Първите проекти могат да стартират в края на следващата година, а срокът за изпълнение на всички дейности е 30 април 2024 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на