Свързани новини

09.12.2016 09:34

Председателят на СРС: Подавам оставка

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV, че днес ще подаде оставка. Това ще направят и заместниците му в понеделник. „Казвам го ясно – днес подавам оставка, аз и ръководството на съда. Нека поемат този пробит кораб, да видят как се управлява това нещо“, каза Лалов.


Съдии от Софийския районен съд излизат на протест пред Висшия съдебен съвет днес в знак на недоволство с цялостната политика на съвета, съобщи междувременно БНТ. Протестиращите изтъкват, че Софийският районен съд е най-големият и натоварен съд в цялата съдебна система у нас, а функционира в условия на свръхнатовареност и недостатъчно кадрово и програмно осигуряване. Според тях районният съд в София не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми.


В същото време съдът е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта. От Висшия съдебен съвет оспорват тези твърдения. Вчера висшите магистрати публикуваха на сайта си примери как Районният съд е подпомогнат от ВСС - със средства, щатни бройки, конкурси. Днес се очаква те да се срещнат с протестиращите.


В предаването "Денят започва" по БНТ гражданският съдия от Софийския районен съд Александър Ангелов каза, че няма нормален диалог с ВСС, а такъв по думите му, е "абсолютно наложителен".


"СРС е най-големият съд. Една от причините, която не се подсигуряваше съда,  беше сградата. Сградата всъщност не прави съда. Не е възможно да се получи качествено правосъдие и в добър срок, защото липсват хора. Ние няма как да назначим съдии. Диалогът с ВСС е наложителен. Струва ни се продължава да не се случва. От ВСС смятат, че нещо е направено. Протестът ни определено е към ВСС. А конкретния повод е поредната проверка, която ще констатира проблеми, които е ясно, че ги има. Там, където няма данни за престъпление, прокуратурата не е необходимо да действа толкова агресивно", коментира съдия Александър Ангелов.


 Източник: Гласове


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви