Свързани новини

05.12.2016 13:33

Китай поиска проекта Белене официално

Видян 1961 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Китайската държавна ядрена корпорация официално изрази интерес към реализиране на проекта АЕЦ Белене, стана ясно на среща на нейни представители с премиера Борисов и енергийния министър Теменужка в кабинет №1 на Министерския съвет. По време на разговора българската страна е изразила очакването, че очакваната инвестиция ще бъде направена без държавно участие, без договори за дългосрочно изкупуване на енергия и на пазарна основа. Първата стъпка обаче трябва да направи Националната електрическа компания, която да заплати дължимите на Атомстройекспорт 620 млн. евро по решение на Арбитражния съд в Швейцария. Така ще придобие оборудването за централата. После ще може да отдели активите в проектна компания и да стартира процедура по приватизация, за да може да влезе чуждият инвеститор.



Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър - от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.
Преди две седмици бившият енергоминистър Румен Овчаров, който междувременно стана и обвинен по казуса с АЕЦ Белене, обяви, че вече има проявен интерес към проекта, но министър Теменужка го крие.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се