05.12.2016 10:32

България е сред първите в ЕС с недоносени бебета

Видян 1775 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно от десет деца в света се ражда недоносено, а България е сред страните, в които процентът на преждевременно родените бебета през последните 10 години непрекъснато расте, предаде Сега.


Броят на бебетата, родени преди 37-а седмица от бременността (при нормална продължителност от 40 седмици), средно за страната е между 10 и 12%, докато преди това е бил 6%.


На фона на намаляващата раждаемост и демографския срив у нас, въпреки нарастващите грижи за бременните и достижения на медицината, годишно се раждат над 6 000 недоносени бебета.


Причините за половината преждевременни раждания не са ясни, съобщи проф. д-р Мая Кръстева - председател на Българската асоциация по неонатология. По думите й, сред рисковите фактори за това са тютюнопушенето, прекалено ранната или прекалено късната възраст за раждане, различни хронични заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, многоплодна бременност и аномалии на матката.


В известна степен за това виновник са и асистираните репродуктивни технологии, каза още тя.


Д-р Кръстева е категорична, че родените преждевременно бебета са с много по-висока заболеваемост и смъртност. По думите й, те са с голям риск от детска церебрална парализа, дихателни инфекции, ретинопатия, засегнати са дихателната, централната им нервна система и други.


В същото време част от българските семейства предпочитат да изоставят преждевременно роденото си дете, посочи доц. Михаил Околийски - представител на СЗО за България. Грижите за недоносените деца, оказване на помощта на семействата, включително емоционална, след изписването на новородените от неонатологичното отделение, са особено важни и изискват повече внимание от страна на медиците, медицинските заведения и системите на здравеопазването, подчертава още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец