Свързани новини

05.12.2016 09:42

Първо пиратско правителство на старт в Исландия

Видян 1115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малката 68-годишна северна държава Исландия, където средната заплата е 3000 евро на месец, а територията е точно колкото на България при 330 000 души население, повери управлението си в ръцете на Пиратската партия, чиято водачка е сподвижничка и сътрудничка на Асандж от Уикилийкс. След като тя увеличи местата си в парламента по-рано тази година, президентът Гудни Йоханесон връчи мандат за съставяне на правителство на радикалите. Пиратската партия беше създадена само преди 4 г., но вече е истинска сила ,след като Партията на независимостта и Зелената Левица не успяха да постигнат споразумение за коалиция, а никой няма ясно мнозинство в малкия парламент на острова. Тя има 10 от 63 депутатски места 15% и ще преговаря с 4-те други партии – центристи и левичари за формиране на кабинет. Според лидерката Бригита Йонсдотир приоритетите са здравна реформа, защита на правата на рибарите, заради които Исландия отказа да влезе в ЕС, независимо, че е в Шенген, както и окончателно преодоляване и на последните остатъци от финансовата криза, която фалира банките на острова преди няколко години.



Пиратите получиха шанс да управляват, след като публикуването на Панама пейпърс за политиците с офшорки в латиноамериканската страна удари не само британския премиер Камерън и неговия финансов министър и подготвян наследник Осбърн и обърна вота за Брекзит, но срина доверието и в исландския министър-председател Сигмундур Давид Гунлаугсон. След разкриването на фирмите и сметките му, направени с цел да избягва плащане на данъци в своята държава, той подаде оставка през април. Последваха избори, в които Пиратите единствени вдигнаха подкрепата си.



Като стратегическа база за американската военна и гражданска авиация, бизнес-хъб и любимо място за отдих на US милиардерите като Бил Гейтс и Пол Алън, Исландия е ключова страна. И заради овладяването на природните запаси – не само нефт и газ, на Арктическия район като най-северната европейска държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей