Свързани новини

05.12.2016 09:42

Първо пиратско правителство на старт в Исландия

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малката 68-годишна северна държава Исландия, където средната заплата е 3000 евро на месец, а територията е точно колкото на България при 330 000 души население, повери управлението си в ръцете на Пиратската партия, чиято водачка е сподвижничка и сътрудничка на Асандж от Уикилийкс. След като тя увеличи местата си в парламента по-рано тази година, президентът Гудни Йоханесон връчи мандат за съставяне на правителство на радикалите. Пиратската партия беше създадена само преди 4 г., но вече е истинска сила ,след като Партията на независимостта и Зелената Левица не успяха да постигнат споразумение за коалиция, а никой няма ясно мнозинство в малкия парламент на острова. Тя има 10 от 63 депутатски места 15% и ще преговаря с 4-те други партии – центристи и левичари за формиране на кабинет. Според лидерката Бригита Йонсдотир приоритетите са здравна реформа, защита на правата на рибарите, заради които Исландия отказа да влезе в ЕС, независимо, че е в Шенген, както и окончателно преодоляване и на последните остатъци от финансовата криза, която фалира банките на острова преди няколко години.



Пиратите получиха шанс да управляват, след като публикуването на Панама пейпърс за политиците с офшорки в латиноамериканската страна удари не само британския премиер Камерън и неговия финансов министър и подготвян наследник Осбърн и обърна вота за Брекзит, но срина доверието и в исландския министър-председател Сигмундур Давид Гунлаугсон. След разкриването на фирмите и сметките му, направени с цел да избягва плащане на данъци в своята държава, той подаде оставка през април. Последваха избори, в които Пиратите единствени вдигнаха подкрепата си.



Като стратегическа база за американската военна и гражданска авиация, бизнес-хъб и любимо място за отдих на US милиардерите като Бил Гейтс и Пол Алън, Исландия е ключова страна. И заради овладяването на природните запаси – не само нефт и газ, на Арктическия район като най-северната европейска държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец