Свързани новини

02.12.2016 15:12

72,7 % одобряват действията на прокуратурата

Видян 1217 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

72,7% от гражданите одобряват действията на прокуратурата по повдигане на обвинения срещу бивши и настоящи министри за злоупотреби и корупция. Това показват данните от експресен телефонен сондаж, проведен от Социологически екип „Институт за модерна политика“ в периода 29-30 ноември в рамките на изследователски проект „Съдебна реформа“.


Проучването потвърждава традиционно негативната цялостна оценка на обществеността за ефективността на институциите, ангажирани с правораздавателния процес. Средно всеки седми от респондентите изразява мнение, че полицията, прокуратурата и съдът са неефективни. Полицията е неефективна според 81%, съдът – според 78%, а прокуратурата – според 72%. На този фон трябва да се подчертае, че най-високи са оценките за ефективността на прокуратурата - 9.0 %, докато едва 2.0% е делът на респондентите, които оценяват като ефективен съда, а 4.3% полицията.


37,3% е делът на респондентите, които смятат, че с обвиненията срещу бивши и настоящи министри прокуратурата си върши работата, но изразяват песимизъм, че заинтересовани сили ще попречат на прокурорите да си свършат работата. От своя страна 35,7 % от пълнолетните граждани са на мнение, че прокуратурата си върши работата с повдигането на обвинения срещу бивши и настоящи министри, но в последствие съдът ще оправдае обвиняемите.   Оптимистите са 17% - те са уверени, че съдът ще си свърши добре работата и ще осъди виновните.


Според 27,3% от анкетираните, най-добре работи прокуратурата, защото има най-много повдигнати обвинения на високопоставени политици – депутати и министри. Други 25,7% са на мнение, че най-добре работи съдът, защото има най-много осъдени за корупция представители на политическия елит. Значително по-ниско е доверието по този въпрос в работата на полицията – едва 9,7% е делът на респондентите, които смятат, че най-добре работи полицията, защото е разследвала най-много престъпления по високите етажи на властта.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат