Свързани новини

30.11.2016 15:56

Австрия готова да напусне ЕС с крайнодесен президент

Видян 1969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австрия може да стане втората страна в ЕС, която да обяви референдум и да излезе от Общността. На тази прогноза залагат световните агенции, тъй като след провала на президентските избори, при тяхното преиграване в неделя шансовете за успех на крайнодесния кандидат Норберт Хофер са огромни. Страната е много важна за нас поради факта, че в нея живеят най-малко 50 000 българи, част от които имат и право на глас през уикенда.



През май вотът беше обърнат от вота по пощата, който донесе преднина от 0,6% на зеления кандидат Ван дер Белен, но жалба в Конституционния съд на Партията на свободата беше уважена, след като тя доказа неправилно преброяване на бюлетините. Наложи се премиерът – социалист да подаде оставка, но не и правителството, което бе оглавено от неговото вице и министър на образованието от същата партия, за да изкара своя мандат до 2018 г.



Първоначално преиграването на президентските избори беше насрочено за октомври, но в крайна сметка се отложи за декември, като отново причината бяха пликовете за гласуване по пощата, които се оказаха с нестандартно лепило.
Националистът Хофер, който сега е един от заместник-председателите на австрийския парламент, спечели подкрепата на избирателите с критиките си срещу правителството заради това, че позволи на 90 000 мигранти да влязат в страната миналата година. Бившият авиоинженер се опълчи и на Ангела Меркел за гостоприемното й отношение към вълната от напиращи мигранти.
Партията на свободата приветства Брекзита и заяви, че в Австрия трябва да се проведе подобно гласуване, ако Съюзът се окаже неспособен да се реформира, а той очевидно многократно доказа парализата си.
Партията на свободата е начело в допитванията вече над една година и в момента отчита избирателна подкрепа от 35 на сто, сочи най-новото проучване на таблоидния вестник "Йостеррайх" от началото на ноември. "Нищо и никой няма да ни спре", каза Хофер на един от предизборните си митинги.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес е важно да работите в синхрон с другите

Днес е важно да работите в синхрон с другите, иначе