Свързани новини

30.11.2016 13:45

Нови 8,2 млн. лв. за образование, одобри кабинетът

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери към общините в размер на 2 680 932 лв. Средствата, които са предвидени в бюджета, ще бъдат използвани за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието, съобщиха от правителствената информационна служба.

По Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”, модули „Оптимизиране на училищната мрежа” и „Рационализация на мрежата от професионални училища”, се предоставят съответно 1 052 824 лв. и 494 774 лв., които покриват 45% от стойността на одобрените проекти на 17 общини. Модулите целят развиване на ефективна и оптимална мрежа от училища, отговаряща на интересите и способностите на децата и учениците и на социално-икономическия профил на региона.



По модул „Модернизиране на системата на професионалното образование” на НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ са определени 144 847 лв. за предоставяне на остатъка в размер на 35% от стойността на бюджетното финансиране на одобрените проекти на пет училища. Модулът цели осигуряване на материална база в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда чрез финансиране от бюджета и съфинансиране от работодателите.



По Националната програма „Достъпно и сигурно училище“ – модул „Достъпна архитектурна среда“, се предоставят 43 653 лв. за проектиране и изграждане на покрити рампи, адаптиране и изграждане на санитарни възли, както и за ремонт на прилежаща инфраструктура. Средствата са 50% от одобреното финансиране на проектите на четири училища, които към момента на кандидатстване са били държавни, но впоследствие са преминали към общините.



По Национална програма „Достъпно и сигурно училище“, модул „Сигурност“, са предвидени 310 885 лв. за проектиране и изграждане на системи за контрол на достъпа, сигнално-известителни системи и системи, осигуряващи наблюдение и запис;



По Национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ са предвидени 633 949 лв. за изплащане на годишните разходи за интернет на училищата.



Също по бюджетите на общини бяха одобрени допълнителни трансфери в размер на 545 483 лв. Средствата са осигурени от бюджета на МОН. С тях ще се осигури целодневната организация на учебния ден за учениците от VІІ клас на общинските училища, въведена с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, както и дейността на добавените към Списъка със защитени училища в България четири нови училища.



Други 5 млн. лв. са трансферирани към бюджетите на общините за покриване на недостига на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции. С акта на се цели предотвратяване на отпадането им от училище.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион