Свързани новини

02.02.2009 10:58

Собственикът на "Кремиковци-рудодобив" - неизвестен

Видян 3260 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отново не стана ясно чия е собствеността върху рудника на "Кремиковци-рудодобив" и чие задължение е водоотливането от шахтите на рудника. На проведената днес среща в КНСБ синдикалистите за пореден път застанаха зад тезата, че собствеността е на областната управа в София, предаде БГНЕС.


Според тях, заповедта на министър Лудия Шулева от 2004 г., да се предаде концесията върху рудника от "Кремиковци" АД на областния управител, трябва да бъде спазена. Според представителя на София – област Тодор Георгиев, член 23, на чието основание е написана заповедта, е бил отменен през 2005 г. и тя вече не е актуална. Според Георгиев, сегашния областен управител Тодор Модев не носи никаква отговорност по казуса. Прокурист на "Кремиковци" АД от времето на предаването на концесията е Божко Бонев. Той посочи, че с протокол от 28 май 2004 г. той лично е разписал заповедта за възстановяване на собствеността на държавата. На днешната среща той поиска да бъде представен документът, с който Министерство на икономиката е предоставило рудника на областната управа, както и заповед на областния управител, чрез която собствеността е предоставена на трето лице. На срещата стана ясно още, че с договор от 2005 г. допреди два месеца между "Кремиковци" и "Кремиковци – рудодобив" е било регламентирано изпомпването на подпочвените води от рудника. Според Бонев за тази дейност" Кремиковци" е заплатил над 6 млн. лв. Поради несъстоятелността на дружеството обаче финансирането е спряно, както и изпомпването на водата. На днешната среща работниците представиха няколко свои искания - да престанат да слизат в шахтата, да се изплатят 4-те заплати на служителите, както и жителите на район "Кремиковци" да могат да запазят своите жилища. Те заявяват, че ако изпомпването на водата спре за по-дълго време повечето къщи намиращи се до рудника ще бъдат наводнени.
БГНЕС припомня, че зам.-кметът на район "Кремиковци" обеща да предостави 50 000 лв. за нови помпи, ако бъде представена експертиза на Министерство на извънредните ситуации, в която положението в рудника да бъде определено като кризисно. До този момента обаче експертиза няма. В момента се провежда среща между работниците и синдикалисти, като се очаква днес да стане ясно дали те ще спрат работа. Поканени са и представители на Министерство на икономиката, но те не се явиха.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец

Доста ще сте напрегнати днес

Доста ще сте напрегнати днес и така може да объркате