Свързани новини

30.11.2016 16:37

Кристалина си „купила” поста в Световната банка, пише Политико

Видян 2680 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисарят Кристалина Георгиева си е „купила” поста в Световната банка, разкри базирания в Брюксел електронен вестник Политико. Според разследване на авторитетната  медия, в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула от 17 % комисионни по еврофондовете, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.


Основният обвинител на Георгиева е немската евродепутатката  и председател на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, което доказва тезата на 19 минути, че българката е изгонена от Меркел от ЕК, а не е напуснала. Това се случи след влошаването на отношенията между премиера в оставка Бойко Борисов и немския канцлер Ангела Меркел. Припомняме, че евродепутатката Ева Паунова каза, че Меркел нещо не е разбрала, защото канцлерът още преди година обяви, че сме поискали hotspots - за откриването на нови бежански лагери у нас. Имайки предвид колко центрове бяха отворени унас, явно не е канцлерът тази, която не е разбрала.


Европейският съюз е един от основните донори на Световната банка. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи. Българката обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя работи 17 години в институцията.


Европейският съюз внася 400 милиона евро в банката, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света. Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка.


През април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява цели 17 процента от парите за бедните да отиват за консултанти на СБ. "Хората няма да имат храна, за да плащаме за администрацията на Световната банка", реагира остро немската евродепутатка и председател на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле, която е основен обвинител на Георгиева.


Пред Политико експерти коментират, че 17-процентният разход за персонал и консултанти е абсолютно безпрецедентен на фона на 2% преди Георгиева. Все още не е ясно дали новата рамка ще изиска и допълнително финансиране от Европейския съюз. Гресле коментира, че никога не е виждала толкова големи цифри. “Това е огромно, твърде висок разход", добави тя.


 


Според европейските регулации никоя институция не може да има специално отношение. Решението на ЕК за Световната бнака обаче се отнася само за тази институция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от