Свързани новини

26.11.2016 09:47

Почина Фидел Кастро

Видян 2111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 91-годишна възраст почина лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро. Това съобщи председателят на Държавния съвет и на съвета на министрите на страната Раул Кастро в ефира на държавната телевизия, предаде ТАСС.
 
"Тук съм, за да съобщя на нашия народ, на нашите приятели в Америка и по света, че днес, 25 ноември 2016 г., в 22:29 часа, почина главнокомандващият на Кубинската революция Фидел Кастро Рус", заяви брат му, Раул Кастро. Той съобщи, че по волята на покойника, "останките му ще бъдат кремирани".

В близките часове комисията по организиране на погребението ще представи подробна информация за това как ще бъдат организирани прощалните мероприятия.

Фидел Кастро е роден на 13 август 1926 г. в село Биран в семейството на собственици на голяма захарна плантация в кубинската провинция Ориенте. През 1945 г. постъпва в Хаванския университет, където получава юридическо образование. Политическата си дейност започва още като студент, а в политическата си кариера остро критикува диктатора Фулхенсио Батиста, припомня ТАСС.

През 1953 г. Фидел Кастро оглавява щурма на казармата в Монкада, след който е арестуван и осъден на дълги години лишаване от свобода. По време на заключителното съдебно заседание той произнася знаменитата си реч, която завършва с думите: "Историята ще ме оправдае!". През 1955 г. той е освободен, по силата на всеобща амнистия.

През същата година емигрира в Мексико, където създава "Движение 26 юли" и започва да подготвя свалянето на режима на Батиста.

На 26 ноември 1956 г. с моторната яхта "Гранма" кубинските революционери, под ръководството на Фидел Кастро, се отправят към Куба. През декември 1956 г. Фидел Кастро, заедно с брат си Раул и аржентинския лекар Ернесто Че Гевара, повеждат революционното движение на острова против Батиста. След победата на революцията в началото на януари 1959 г. Фидел Кастро става министър-председател на Куба.

През 1961 г. Фидел Кастро става лауреат на Международната Ленинска премия "За мир между народите". През 1963 г. му е присъдено званието Герой на Съветския съюз. Сред многобройните му награди са два ордена "Ленин" (1972 г. и 1986 г.), медал "Златна звезда" (1963 г.) и ордена на Октомврийската революция (1976 г.).

През 1965 г. Фидел Кастро става първи секретар на Комунистическата партия на Куба и преобразува страната в еднопартийна социалистическа република. От 1976 до 2008 г. той заема поста председател на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба, както и на върховен главнокомандващ.

На 19 февруари 2008 г., пет дни преди изтичането на мандата му, Фидел Кастро обяви, че се отказва от нов мандат като председател на Държавния съвет и главнокомандващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избра брат му Раул Кастро за ръководител на страната.

На 19 април 2011 г. Фидел Кастро официално се оттегли от поста първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба и предаде тези пълномощия на Раул Кастро.


Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и