Свързани новини

24.11.2016 14:41

Европа замрази преговорите с Турция

Видян 1641 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без да е член на ЕС като нас, в този програмен период на еврофондовете 2014-2020, Турция взема 60% от сумата, която се полага на България. Комшиите грабват предприсъденително 4,5 млрд. евро, без в сметката да влизат другите 3+3 млрд. евро, които Меркел обеща на Ердоган, че „ни пази от бежанците”. Пък за разлика от нас съседите ги и усвояват въпросните огромни средства, докато ние кретаме с 3% финансиране в края на третата година – почти в средата на периода. Това може да се промени, ако бъде одобрено решението на Европарламента за замразяване на преговорите с Анкара, което се гласува по идея на лидера на ПЕС Сергей Станишев.



„Ако Европа държи на принципите си, трябва временно да замрази преговорите за членство на Турция в ЕС и да оцени внимателно как се използва предприсъединителната помощ за Турция (около 4.5 млрд.  евро за 2014-2020 г.).  С гласуваната днес резолюция ЕП дава ясен политически сигнал, че не правим компромис с нашата същност, с нашите ценности и принципи, че не може да търгуваме свободата на словото, върховенството на закона и правата на гражданите, че не си затваряме очите за ставащото в страната след проваления опит за преврат – масовата чистка сред администрацията, учителите, натискът над медиите, съдебната власт и опозицията, нарушаването на основните права и свободи на гражданите, заплахата от връщането на смъртното наказание и т.н. В същото време резолюцията на ЕП е доказателство, че както ние, социалистите, така и ЕС, заставаме твърдо зад турския народ и правото му на свободно, демократично развитие.“



 Всички тези действия, атаките към Европа като цяло, ревизионизмът (президентът на Турция настоява за преразглеждане на Лозанския договор от 1916 г., който формира страната, а от Османската империя отделя редица днешни държави като Сирия, Ирак, Ливан и мн.др.), връщането на смъртното наказание и т.н. трябва да се разглеждат в контекста на стремежа на Ердоган да си осигури подкрепата на крайните националисти за силна президентска република. При срещите ми в Турция през последните дни и месеци всички про-европейски сили апелираха: не ни оставяйте на произволa!“, заяви Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на