Свързани новини

21.11.2016 10:00

В 11 ч. повдигат обвинението на Москов и негов зам

Видян 1924 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 11 ч. днес прокуратурата ще повдичгне обвинение на здравния министър в оставка Петър Москов, заради скандала с турските ваксини. С обвинения ще се сдобият и Адам Персенски, който е вице на Москов и Тома Томов, който е съветник от екипа на здравния министър. Информацията изтече от източници от прокуратурата.


На Москов ще бъде повдигнато обвинение за аферата с турските ваксини, която в поредица от журналистически разследвания разкри журналистът Валя Ахчиева в Открито по БНТ. 19’ припомня, че националната телевизия дори цензурира Ахчиева и спря предаването й миналата година.


Предполага се, че министърът в оставка може и да не се яви.


В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с незаконен износ с бартер на ваксини между България и Турция. Миналата година Турция ни дари 100 000 дози петвалентна ваксина Пентаксим. Пристигна и ваксина Еувакс B срещу Хепетит B, която у нас не е позволена за ползване. В замяна на това дарение нашата страна пое ангажимент да дари на Турция 5 млн. дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза - БЦЖ.


 


 В петък с обвинение се сдоби и директор в държавната фирма за ваксини Бул-Био, но за друг казус – с незаконно производство за турската компания Тюрк Илач.


През септември Ахчиева с документи разкри, че българската държава, чрез своята фирма Бул-Био продължава да прави незаконно производство и износ на ваксини за Турция. Въпреки общественото недоволство и прокурорската проверка обаче държавната фирма продължава да произвежда и да изнася нелегално медикаментите. По сигнал на Ахчиева прокуратурата прави внезапни проверки на 1 и 4 юли, при които залавя над 1 милион "голи" ампули в момента на производството и складирането им в база на Бул-Био в софийското предградие Суходол. Изпълнителната агенция по лекарствата констатира, че няма разрешение нито за производството на ваксините, нито занаправат им в нерегламентирано помещение - склад, а не лаборатория, няма разрешение и за използването на неквалифициран персонал за целта. На всичко отгоре държавната фирма не може да покаже и договор, по който изработва продукцията. Осъзнал скандала, министър Петър Москов иска на 15 юли вътрешен одит в министерството на подчинената му фирма Бул-Био. Държавното дружество привиква в София турската гражданка Берна Сезер, заместник-шеф на Тюрк Илач, за да сключи на 19 юли липсващия договор за поръчка на стойност 5 461 684, 85 лв. Те никога не са платени, а още по-лошото - не са потърсени от държавната ни фирма, която работи за наша сметка и разходите й се плащат от данъкоплатците.


19’ припомня и за линейката-пилотка, която бе използвана за незаконния износ на ваксини от България за Турция, както разкри Валя Ахчиева в интервю за Frognews. На 17 септември 2015 г. шофьор на кола на Спешна помощ от Хасково е помагал при експортирането на  хладилния камион с БЦЖ ваксината до турската граница.  „За да карат ваксините с бясна скорост към Истанбул и да преминат безпрепятствено през задръствания от тирове на граница, наредили линейката на Спешна помощ да кара отпред пред камиона и да разчиства пътя. Вместо линейката да спасява човешки живот, тя става линейка-пилотка”, каза Ахчиева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец