Свързани новини

17.11.2016 11:31

С 98 гласа НС прие бюджета на НЗОК за 2017 г. на първо четене

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
 Парламентът прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. на първо четене, предаде Фокус.


„За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. гласуваха 98 народни представители, „против“ - 51, „въздържали се“ - 5, с което той бе приет.


  Бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване, които всички заедно приехме. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на „БСП - Лява България” д-р Емил Райнов по време на дебатите по първо четене на Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

„Всички говорите за разходната част, но аз ще започна с приходната. Още в самата приходна част бюджетът е подценен. Подценяването идва в бройката на здравноосигурителните лица, където по проектобюджета на НЗОК се дават 6,2 млн. лв., докато НАП дава съвсем друга цифра – с 2,5 процента повече”, посочи д-р Райнов.

По думите му именно това обяснява факта, че в приходната част ще има малко повече средства. „Които обаче по начина, по който колегите говорят, надявам се, не толкова непрозрачно, ще бъдат разпределяни еднолично от надзора на Касата. Това, лично за мен, е доста притеснително”, коментира депутатът от БСП.

Той обяви, че парламентарната му група няма да подкрепи бюджета на НЗОК при гласуването в пленарната зала и няма да прави предложения за промени между двете четения на законопроекта.

В реплика депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че сферата на здравеопазването е консервативна, а развитието ѝ зависи от обединението на експертите от всички политически сили. „В момента, бягайки от отговорността да подкрепите бюджета, може да оставим в риск и заплаха гражданите”, заяви Иванов.


 
 От ДПС обявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Д-р Хасан Адемов от ДПС посочи, че Здравната каса де факто е фалирала и обвини управляващите, че са оставили една финансово рухнала система. Димитър Байракатров от ПФ обяви, че ще подкрепи бюджета на Здравната каса за 2017 г, но отчете, че в него има редица слабости. Д-р Георги Кючуков от ПГ на АБВ заяви, че бюджетът на Касата е увеличен с 247 млн. лв., но посочи, че според него не е балансиран. Министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов добави, че с бюджета на Касата се гарантира финансирането на националните приоритети.


В рамките на дебата председателят на Здравната комисия в Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че предвиденият бюджет на Здравната каса за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система в България. Колегата й Семир Абу Мелих от ГЕРБ заяви, че народните представители не са успели да излязат извън рамката на своята политическа сила за разговор за здравеопазването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей