Свързани новини

11.11.2016 17:11

ЦИК: 12 000 гласа не стигат референдумът да стане задължителен

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

12 027 гласа не стигат референдумът да мине прага от 3 500 585 гласували на предшните избори и резултатите от него да са задължителни, обяви ЦИК окончателно.


Така въпросите от националното допитване ще влязат за гласуване в парламента.


На специална пресконференция днес от ЦИК уточниха, че гласувалите според брой подписи в референдума са 3 487 970 души. Броят им според действителните и недействителните бюлетини е 3 486 402, а този на гласувалите според броя на пликовете е 3 488 558.


За да се отчете активността в допитването е взето най-високото от трите числа - броят на пликовете, подчертаха от ЦИК. Това означава, че в допитването са участвали 50,86% от имащите право на глас.


Броят на действителните бюлетини е 3 400 890, а на недействителните - 85 512. Бюлетините без плик са 550, а празните пликове - 1893.


На първия въпрос в референдума - "Да се въведе мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", с “да” са гласували 2 509 864 граждани.  


Втория въпрос - "Да се въведе ли задължително гласуване на избори и референдуми?", са подкрепили 2 158 929 българи


На третия въпрос - "Да се намали ли държавната субсидия за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас на парламентарни избори?", положително са отговорили 2 516 791 избиратели.


„Мога да заключа, че малко не достигна резултатите от референдума да бъдат задължителни със силата на закон за Народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока и съм убедена, че парламентът ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена“, коментира председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.


След като преди дни от ЦИК обявиха, че около 13 000 гласа не стигат, за да бъде валидно допитването, шоуменът Слави Трифонов заяви, че се "извършва чудовищна манипулация". Той обвини Комисията, че иска да извади тези бюлетини, защото са пуснати в урните без плик, а, по думите му, законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност, а всички гласове.


Тогава говорителят на ЦИК Цветозар Томов отговори, че дори и избирателната активност да бъде отчетена според броя на подписите в избирателните списъци, той няма да мине прага от 3 500 585, тъй като подписите са по-малко от броя на намерените пликове.


Вчера недоволни граждани излязоха на протест, като също обвиниха ЦИК, че иска да подмени гласа им.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец