Свързани новини

09.11.2016 13:37

Цеце, с 3,1% усвояване еврофондовете и сега са ни спрени

Видян 9288 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва 3,1% с надежда да ги докараме докъм 5% до края на годината според последния отчет на вицепремиера Томислав Дончев от средата на септември са усвоените еврофондове на България по т.нар. „нов” период 2014-2020 г. А ние сме минали 3 от 7 години и сме почти в средата. Изплатените средства са 508 млн. лева, което е 3,1% от бюджета от 100% възможни или 16 461 583 214. Истината е, че 3,1% са 510 309 080 лв. Което значи, че истинският процент на усвояване е под 3%, ако се сметне коректно.



Това означава, че на практика еврофондовете са спрели, въпреки че Цецка Цачева, която не получи никаква подкрепа от Брюксел за изборите, няма защо да се притеснява, че вот за червен президент ще спре парите от ЕК за България. Още повече, за разлика от нея лично лидерът на социалистите в Европарламента, както и лидерът на ПЕС категорично подкрепиха ген. Радев, а социалистите имат близо половината места в еврокомисията, включително ключовият – регионално развитие, където комисар Крецу дори не си  говори с министър Лиляна Павлова, дори да е на посещение в България. Но се среща с Корнелия Нинова.



Това, че годината е де факто нулева за фондовете, особено в регионалното развитие,  най-добре го усещат строителите и общините. Бюджетите и на най-големите градове през 2016 г. са с 20-30% по-ниски – в някои това са стотици милиони по-малко, именно заради недобрата работа на министрите с Брюксел, както неведнъж сме писали. Затова сривът в строителството и браншовете, които го обслужват е налице. Затова и над 2 млрд., предвидени в бюджета за инвестиционни разходи като съфинансиране на големи проекти, бяха спестени и сега се виждат като плюс (преизпълнение) в хазната.



Отстраняването на Кристалина Георгиева и поемането на ресора Бюджет в ЕК от Германия чрез Гюнтер Йотингер е още един ясен знак към властта в момента. Цялата комбинация, при която Меркел натиска Кристалина да се яви на изпит за генсек на ООН, за да я провали и да има повод да й бъде поискана оставката, която бе получена, се разигра пред очите ни.



Апропо, Георгиева беше първият сановник от Брюксел, който сле разкритието на 19 минути, че еврофондовете боксуват, през пролетта съобщи, че по онова време те са с под 2% усвояване и България значително изостава. Поради Брекзит и разходите по бежанците, налегнали като тъмен облак над Европа, се заговори и бе потвърдено от ресорния вицепремиер Дончев, че е възможно значително намаляване на парите през идната 2017 г.
А Томислав имаше доблестта да уличи в лъжа земеделския министър, като посочи, че има 2 спрени програми в агросектора. Според данните от фискалния резерв, публикувани от Министерството на финансите, в момента неразплатените от Брюксел пари в този бранш са точно 216,2 млн.
Това са фактите!








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със