Свързани новини

09.11.2016 12:13

Очертава се подкрепа за референдума в НС

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      ГЕРБ обмисля да подкрепи референдума на Слави Трифонов. Това каза в парламента председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. Референдумът не успя да стане задължителен, но ще се гледа от парламента. БСП ще внесе въпросите от допитването в НС, но с промени.



Цветанов намира мажоритарния вот за "хубаво нещо", важен фактор за издигане авторитета на институцията "парламент", на политическите партии.



Той припомни, че при обсъждането на Изборния кодекс ГЕРБ са предложили смесена система по примера на Германия - пропорционална и мажоритарна. Но тогава точно БСП са били "против", тъй като са отчели като грешка въвеждането на мажоритарен елемент през 2009 година, от което е спечелил ГЕРБ.

"Оттук нататък ние трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване до българските избиратели", коментира Цветанов.

Провокиран от лидера на БСП Корнелия Нинова, която каза от трибуната, че ГЕРБ е загубила изборите и сега всява страх в обществото, Цветанов отговори, че дестабилизацията идва от тях.

Той припомни, че именно БСП си е играело със страховете на хората, като е плашело, че страната ще се превърне в гето за бежанци.

"И, да, хората имат съмнение, че санирането може да спре. Вие имахте възможността да представите такава политика във вашия мандат, то е възможно да продължи, когато има достатъчно приходи в бюджета и нека си припомним какъв дефицит оставихте на правителството", изреждаше още Цветанов, като не пропусне да изтъкне, че последното правителство на БСП е работило в условия на заграждения. "Вие харчите, така че държавата задлъжнява, а ние после трябва да стабилиизраме, а вие да си правите популистките изказвания", каза още Цветан Цветанов.

Той все пак поздрави БСП за добрия резултат на изборите. "Трябва да сме коректни, че вие успяхте да постигнете този резултат", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Спорът на депутатите започна, след като управляващите предложиха да се приеме проект, според който Народното събрание да не работи тази седмица заради изборите, като комисиите също няма да работят, а другата седмица във вторник да има извънредно заседание, а петъчният ден да бъде с удължено работно време. Цветанов се аргументира: "Смятам, че днес ще намалим политическото противопоставяне, за да се концентрираме върху бюджета".

"За 17 минути изговорихте 21 лъжи. Преборих ги", каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Каквото и да говорите, народът се произнесе, а той каза, че вие губите", добави тя.

"Не чухте нищо, което казаха хората на изборите в неделя, че искат депутатите да работят", каза още Нинова и беше категорична, че ГЕРБ е загубило първия тур и вместо да си вземе поука от грешките , внася страх и нестабилност и катаклизми в страната.

"Не плашете хората, ние сме гарант на спокойствието на гражданите и работата на институциите. С падането на ГЕРБ не пада България, а обратното - изправя се", заяви Корнелия Нинова.  

"Не правете от загубата си национална трагедия, щели да спрат еврофондовете и да се върне тоталитарният комунизъм, щяло да спре санирането, майчинството, дървата. В Ловешко раздава по 2 кг кайма и един хляб, а в Бургас ще спирате парите за града, а в Сливен осветлението. Така избори няма да спечелите - каните се да манипулирате и фалшифицирате. Това е агонията на една загуба, но няма да е агонията на България, а новият път на страната. Народът иска промяна, уважете гласа на хората, тя ще стане въпреки вас", бяха думите на лидера на БСП към ГЕРБ.



Парламентарната група на БСП ще внесе предложение за промени в Изборния кодекс по трите въпроса на референдума, обяви още Нинова, съобщи Дир.бг.

Попитана дали ще подкрепи мажоритарния избор на депутатите в два тура, тя припомни, че от БСП са правили предложение за мажоритарни избори.

„Това на нас не ни е чужда идея, но конкретно в какво съотношение ще го поднесем, ще решим когато сме готови със специалния законопроект“, каза Нинова.

По отношение на субсидията на депутатите Нинова заяви, че ще бъдат конкретни в предложенията си с колко да се случи.

„Какъвто и да е рискът, в момента е важен вотът на хората. Те се произнесоха, или ги чуваме, или това е предпоследният сигнал към нас. Следващият ще е фатален. Не бива в момента да мислим за партийния си интерес. Това, което народът каза е изключително важно“, каза още лидерът на БСП.

Думата в парламента взе и депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който се обърна към БСП, че иска да връща на власт ДПС. "ДПС е изтъргано и 2 години никога не е било толкова в ъгъла", каза той.


Източник: Оффнюз









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще