Свързани новини

01.11.2016 17:26

Хората с 2 пенсии ще вземат по-малко от тези с 1

Видян 6410 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората с две пенсии - от държавното обществено осигуряване и от частен пенсионен фонд, ще получат по-малък месечен доход в сравнение с хората, които са се осигурявали само в ДОО преди пенсионирането си.



Това заяви д-р Любомир Христов, който е участвал като посредник между Световната банка и българското правителство при създаването на действалия до 31 декември 2014 г. пенсионен модел у нас.



За две пенсии се осигуряват родените след 31 декември 1959 г. 5% от вноската отива в т. нар. втори стълб - в частен универсален пенсионен фонд (УПФ), а останалата част е в държавния Национален осигурителен институт (НОИ). Съответно при пенсиониране те ще получават по-ниска пенсия от НОИ и още една - от УПФ, предаде Оффнюз.



„Реалната доходност на осигурените в частните фондове обаче е толкова ниска, че тази втора пенсия няма да покрие разликата до пълна пенсия само от НОИ”, констатира д-р Христов. Той съветва хората да върнат обратно тези 5% от осигуровката си в НОИ.
"Между пенсията от ДОО и пенсията от УПФ има качествена разлика, допълни още той. Пенсията от ДОО е пожизнена, а пенсията от УПФ не е. Фондовете не са в състояние да изплащат пожизнени пенсии. Те не могат, защото трябва да имат пенсионни резерви, а те са опапали като дивиденти вашите такси и в момента нямат никакви пенсионни резерви. Второ, пенсията от ДОО се индексира. Колкото и малко да е, колкото и да са недоволни пенсионерите, тя не намалява. Пенсията от УПФ не само че не се индексира, а може да намалява. Един месец може да нараства, един - да намалява. В пенсионния договор на което и да е дружество ще видите член, който казва: "Вашата пенсия се преизчислява всеки месец съобразно инвестиционните резултати. Тоест пенсията от УПФ е второкачествена, това даже не е пенсия", заяви д-р Христов.



Той даде и още един пример: човек, който от 2002 г. до 2015 г. се е осигурявал на максималния доход, не може да има повече от 15 000 в УПФ, тоест си е спечелил... около 60 лева допълнителна пенсия.



Междувременно президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов разкри, че директорът на фонд Доверие Даниела Петкова взема 200 000 лева заплата месечно. Той добави, че  не е съгласен това да става с нашите пари за пенсии.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Отцепиха района до детска ясла в Русе заради тяло

Откриха тяло до ясла в Русе, районът е отцепен

Отцепиха района до детска ясла в Русе ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв