Свързани новини

31.10.2016 15:00

Ген. Радев: Нямаме единна външна политика

Видян 1481 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Оставяме впечатление сред нашите съюзници, че нямаме единна външна политика, а трябва да бъдем последователни и предсказуеми партньори". Това заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев, издигнат от ИК и подкрепен от БСП, по време на среща с представители на Национална асоциация за международни отношения и Българско дипломатическо дружество. Той подчерта, че нашата външна политика е изключително важна за развитието на България. "Сблъсквал съм се с проблемите на дипломацията, защото един офицер с висш ранг представлява България в НАТО и съм налагал и защитавал интересите ни. Външната политика е важно средство, което допринася за икономическото развитие и за сигурността на страната", допълни той. Според него, в рамките на ЕС тя се явява и наша вътрешна политика, защото решенията, които се взимат там, влияят директно на българските граждани. "Като човек, който не е участвал пряко в тези процеси, гледам отстрани и се опитвам да ги анализирам", каза още кандидатът за президент. Според него, за да имаме ефективна, балансирана и независима външна политика, са необходими няколко стъпки - надеждни източници на информация, които да работят в реално време; канали, по които да тече тя; органи, които да изготвят експертни анализи и стратегически препоръки. "Тези анализи трябва да достигат до хората, които взимат решенията по бърз и достъпен начин. А те от своя страна трябва да работят по ясен механизъм, за да се изработва национална и консенсусна позиция, с която да боравят хората, представляващи ни в международните отношения", уточни ген. Радев. Той е на мнение, че сега източниците на информация не се използват пълноценно и няма достатъчно координация, не е ясно кой и по какви критерии използва тази информация, а експертизата се търси при изготвяне на справки и за обосновка на вече взети политически решения. "Бяхме свидетели на три политики за флотилията в Черно море, две кандидатури за генерален секретар на ООН", припомни той.


В България имаме достатъчно добре подготвени експерти и дипломати, които могат да работят за рационална, единна външна политика


"Външната ни политика е сведена до еднолични изказвания, указания и действия на премиера, не винаги премерени, обосновани и защитаващи нашите национални интереси. В България имаме достатъчно добре подготвени експерти и дипломати, които могат да работят за рационална, единна външна политика. Техният потенциал не се използва достатъчно и навреме", категоричен е ген. Радев. По неговите думи има много  тревожни фактори, които влияят на България и трябва да си отворим очите и да имаме безпристрастен анализ. Като пример той посочи, че чакаме с интерес да приключат изборите в САЩ, за да имаме ясна ориентация каква ще бъде и нашата външна политика. "Кризата в Близкия Изток вместо да се потушава, тя се разраства. Има не просто мигрантска криза, а цивилизационно разместване на пластовете. Трябва да оценим рисковете", каза още ген. Радев. Той е на мнение, че светът се променя и става все по-трудно предсказуем. "Затова трябва да мислим за по-широк диапазон на нашите собствени способности, като дипломация, военни способности и сигурност на обществения ред, да можем да реагираме бързо и адекватно на всички тези заплахи", каза още ген. Румен Радев.


Кандидатът за президент подчерта, че ще работи за падане на санкциите срещу Русия, защото вредят на страната ни. Той е на мнение, че в последните години България е отстъпила своята лидерска позиция на Балканите. "Трябва да настояваме за политика на сътрудничество с Македония на всички нива. Критично важно е да се подпише споразумението за добросъседство и сътрудничество и там да има ясни клаузи. Да се покаже на държавното ръковоство на Македония, че няма да имат нашата подкрепа за членство в ЕС, ако продлжават да крепят своята идентичност с кражба на нашата история и литература", посочи той. Според него паметниците ни трябва не само да се уважават, а и да се поддържат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Зеленски

Без руски език в ефира след 3 месеца: Киев

Забраната за използване на руски език в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените