Свързани новини

26.10.2016 16:40

6 млн. българи нямат пари за нормален живот

Видян 2808 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 6 милиона българи или 80 % от домакинствата у нас нямат пари за нормален живот. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.


Средно на човек от четиричленно домакинство издръжката на живота е 558,82 лв. през септември, а за двама възрастни и две деца са нужни поне 2 235 лв. месечно.



Тези пари покриват минимума разходи за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Според статистиката 2,2 милиона души  живеят под границата на бедността с до 297 лв.


А домакинствата с общ доход на човек от 297 до 559 лв. са 48 % или около 3 млн. 462 хил. души. Едва 1,6 млн. души живеят с 559 лв. месечно


От КНСБ отбелязват, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.


Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от "капана на бедността".


От ИССИ на КНСБ посочват, че тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г., според които 41,3 на сто от населението у нас е изложено на "риск от бедност и социално изключване", при средно ниво от 23,7 % за ЕС-28.


България е  и държавата членка на Евросъюза с най-бедното население, след страната ни се нареждат Румъния (37,3 на сто) и Гърция (35,7 на сто).


България е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34,2 на сто), следвана отново от Румъния (22.7 на сто) и Гърция (22,2 на сто).


Според КНСБ данните дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическото благосъстояние на населението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху