25.10.2016 17:13

Тихомълком закриват Училищен плод и Училищно мляко?

Видян 3005 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От няколко седмици в Министерството на земеделието и храните действат нови правила, неясни и засягащи стотици хиляди деца, алармираха фирми доставчици по програмите Училищен плод и Училищно мляко.  Там е създадена работна група, която преизчислява финансовата помощ на порция плод, зеленчук и млечни продукти на дете по посочените по-горе схеми, след инициирана проверка от парламентарен въпрос на БСП и народен представител от Коалиция БСП-Лява България Корнелия Нинова.


„Без да се вземат предвид разходите на вече сключилите договори за доставка на продуктите от двете схеми компании, от МЗХ и Държавен фонд Земеделие обявиха, че е необходимо драстично намаляване на доставните цени както за плодовете и зеленчуците, така и за млякото”, пише в писмото до медиите, подписано от всички фирми, които изпълняват двете програми.


Според тях става въпрос за промени от порядъка на 60%, което със сигурност ще ощети не просто фирмите, които в продължение на няколко години изпълняват програмите, а стотици хиляди деца. Те са категорични, че при подобно намаляване на цените, ще се стигне до рязко компрометиране на качеството на продуктите, които достигат до децата в училищата и детските градини.


„Нещо повече, подозираме, че това може да доведе и до окрупняване на пазара чрез заличаването на всяка форма на конкуренция, което неминуемо също ще доведе до влошаване на качеството на плодовете, зеленчуците и дажбата мляко за децата”, пише още в писмото.


„Не е изключено при приемането на новите правила и цени по двете схеми да се стигне до рязък отлив на досегашните фирми-доставчици по тях, а в крайна сметка  - и до закриването на програмите, поради невъзможност да се спазят изискванията за качество на продукцията при подобни ставки”, категорични са те.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако