17.10.2016 14:50

Училищни лавки тъпчат децата с чипс и бонбони

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чипсове, бонбони и енергийни напитки са част от вредните храни, които се продават в училищните лавки, алармираха за пореден път от Националната мрежа на децата (НМД). Те призоваха отговорните за това органи да не си затварят очите срещу нарушенията и да вземат спешни мерки срещу безобразията, предаде Сега.



Има правила от 5 години, които изобщо не се спазват, категорични са от организацията и уточниха, че става въпрос за две конкретни наредби. Първата е за здравословното хранене на учениците, която се контролира от районните здравни инспекции, а втората -  за специфичните изисквания за храната, предлагана в училищните столове и лавки, спазването на която е възложено на агенцията за безопасност на храните.



Според тях са напълно забранени хидрогенираните растителни мазнини, каквито има в редица бисквити, вафли и други стоки, които масово се продават в училищните лавки. В столове и автомати не бива да се предлагат пържени картофени и зърнени изделия, а в почти цяла България бюфетите са пълни с картофен чипс, тортила чипс, снаксове и зрънчо. Против правилата на учениците се предлагат също пакетирани кроасани и бутерки със забранени мазнини, твърди мрежата на децата.



19’ припомня, че преди няколко месеца проверки на прокуратурата разкриха фрапиращи нарушения - в лавките в редица училища у нас бяха намерени забранени безалкохолни напитки, некачествено сирене, кетчуп с консерванти и др.



От БАБХ пък заловиха в детски заведения 65 кг храни, 25 буркана лютеница и 6 литра олио, неотговарящи на стандартите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни