Свързани новини

17.10.2016 13:10

100 джихадисти са минали свободно през България

Видян 1059 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 100 души, заподозрени, че са пътували към територии, контролирани от "Ислямска държава", са преминали през България миналата година, пише "Сега" от свои източници. Става дума за граждани на ЕС, подозирани, че са т. нар. чуждестранни бойци.


Голямата част от тях са преминали свободно, тъй като не е имало издадени заповеди за ареста им. При проверка в Шенгенската информационна система срещу името им е излизало само, че са поставени под наблюдение. Това обаче не е основание за арест. Гражданин на съюза може да бъде задържан само ако има издадена заповед от друга страна или ако документите му са с изтекъл срок на валидност. Освен това при проверката не става ясно и за какво точно е поставен под наблюдение конкретният човек. Българските власти са научили впоследствие, че преминалите през страната ни са подозирани в тероризъм.


По-голямата част от тези 100 души са пътували към Турция. Някои от тях обаче са се движели в обратната посока - към Западна Европа. За преминаването на тези хора обществото не е било информирано, тъй като МВР и прокуратурата съобщават само когато са арестували някого по заповед. В последните четири месеца имаше два такива случая - първо бе задържан смятаният за близък до атентаторите срещу редакцията на "Шарли ебдо" братята Куаши - Мурад Хамид. Той бе екстрадиран във Франция. Съвсем наскоро бе арестуван и друг заподозрян в тероризъм - Клемент Мишел. Той също заяви, че е съгласен да бъде върнат във Франция.


И двата случая извадиха наяве сериозен проблем - българските власти твърдят, че нямат основание да следят какво правят тези хора у нас, ако друга страна членка не иска ареста им. Тъй като те не са заподозрени за престъпления, извършени в България, МВР не може да ги издирва. Така Хамид бе оставен необезпокояван два дни, докато не се появи на турската граница. Между влизането на Мишел у нас и опита му да премине в Турция бяха изминали няколко часа.


Именно заради проблема с т.нар. чуждестранни бойци бе направена и промяна в Наказателния кодекс през миналата година. С нея на практика се криминализира пътуването с цел присъединяване към терористична групировка. До момента обаче у нас има само едно такова дело. То е срещу трима сирийци, дошли от Германия, които бяха арестувани преди няколко месеца при опит да преминат в Турция. При разпитите си те заявиха, че са отивали при болната майка на единия от тях. В телефоните им обаче бяха открити снимки на въоръжени мъже, а от прокуратурата заявиха, че има свидетел, според когото тримата са искали да се присъединят към терористична групировка. В момента те са в ареста, а делото им се гледа от спецсъда.


Освен ареста българските власти могат и да експулсират чужденци, ако преценят, че те са опасност за националната сигурност. Такава мярка бе наложена от ДАНС на Мурад Хамид, който в крайна сметка се съгласи да бъде върнат във Франция. През миналата година по този начин са изгонени 29 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв