Свързани новини

13.10.2016 17:40

Манолова: ЦИК нарушава Конституцията и Изборния кодекс

Видян 1787 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната избирателна комисия нарушава Конституцията и Изборния кодекс. Това стана ясно от изказването на омбудсмана Мая Манолова пред БТВ.



Тя коментира, че българските граждани, живеещи във Великобритания, могат да бъдат възпрепятствани да упражнят избирателното си право на предстоящите избори. Опасенията на Манолова са продиктувани от факта, че избирателните секции, които могат да се образуват в една държава не могат да надвишават 35.



„Досега във Великобритания има подадени над 7000 заявления, като в 51 места подадените заявления надхвърлят изисквания минимум от 60 за образуване на отделна избирателна секция“, обясни тя. Според кодекса на Цецка , който нарушава закони и Конституцията, във всяка държава зад граница може да се разкрият до 35 секции, а това би довело до  огромни опашки във Великобритания например. В същото време по същия кодекс ЦИК е длъжна да разкрие допълнително място за гласуване при поне 60 заявления. Освен това е интересно как ще се прави подборът за местата, на които сънародниците ни могат или не могат да упражнят правото си на вот и по какъв критерий ще отпадат.



  „Докато за Великобритания съществуват сериозни и реални опасения, че броят на избирателните секции ще бъде недостатъчен за многобройните избиратели, в други държави ще бъдат служебно разкрити избирателни секции в дипломатически и консулски представителства при нито едно подадено заявление за гласуване и при отсъствието на български общности в тези места (Пхенян, Улан Батор, Рамалла, Триполи, Багдад, Адис Абеба и редица други).“

Да не забравяме, че по този начин от ЦИК нарушават и Конституцията, защото според нея всеки български жител има развни права, без значение къде се намира по света. Манолова каза, че в Турция има  поискани 40 секции при разрешени 35, при положение , че управляващите промениха кодекса заради вота от южната ни съседка. Омбудсманът подчерта, че разкриването на място за гласуване не е толкова скъпо, каквото е оправданието на властта.  То излиза около 3 000 лева на секция, колкото е и у нас.



Манолова определи последните решения на ЦИК като абсурдни и съмнителни. Тя заяви, че ВАС вече отмени някои от тях. Омбудсманът коментира, че решението да се дава бюлетина за референдума само при поискване все още не е  отменено, въпреки че от комисията са обещали да го направят още на 7 септември.
„Това е в противоречие с демократичните принципи и нарушава гражданските права на гласоподавателите, като не им гарантира пряк достъп до съответната бюлетина“, категорична бе Мая Манолова.
Тя допълни, че предоставянето на листа за референдума, само след изрично поискване от страна на гражданина, може да затрудни или даже да осуети участието му в допитването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено