Свързани новини

12.10.2016 09:30

Извънредно положение в Турция още 3 месеца

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът на Турция одобри решението на правителството да удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца. Удължаването влиза в сила от 19-и октомври. Мярката бе въведена след опита за преврат в страната през юли и беше продължавана на няколко пъти, предаде БНР.


Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му не може да бъде изключена от евентуална операция по отвоюването на иракския град Мосул и допълни, че иракският премиер Хайдар ал Абади трябва да си знае мястото, предаде Асошиейтед прес. В реч в Истанбул, Ердоган каза, че турските войски няма да се изтеглят от базата си край Мосул и няма да се подчинява на нареждания от Багдад:


Той ме обижда. Обижда личността ми. Ти не си ми колега, не си ми на нивото, на съответния пост. За нас не е важно какво крещиш от Ирак. Ще правим каквото сме решили.


Преди дни иракският премиер Хайдер ал Абади каза, че Ирак няма да позволи на турските военни да участват в операцията срещу "Ислямска държава" в Мосул.


Отношенията между Турция и Ирак се обтегнаха, след като Анкара прати стотици войници в края на миналата година в района Башика да обучават бойци срещу "Ислямска държава". Ирак нарече това "явно нарушение" на суверенитета си и поиска изтегляне на турските части.


Не е ясно дали и доколко удължаването на извънредното положение в южната ни съседка ще се отрази на откриването на изборни секции в Турция за президентските избори у нас. Българското външно министерство все още не се е произнесло по предложението на няколко депутати – в държави, където е обявено извънредно положение, да не се откриват секции за гласуване.


Освен в Турция, сред страните, където има големи български общности, извънредно положение все още е в сила и във Франция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей