Свързани новини

10.10.2016 17:30

Бюлетината Срещу всички прави изборите невалидни

Видян 2150 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюлетината срещу  всички е абсолютно основание за обявяване на резултатите от президентските избори за невалидни. Избирайки "не подкрепям никого" вие гласувате срещу начина, по който функционира политическия консенсус у нас.



Причината - Изборния кодекс на Цецка, според който кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (за никого), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели", обясни  адвокат Алексиева от САК. Т.е. махаме гласовете НПН, които са действителни, и от останалите вземаме половината.



Конституцията на Република България е категорична в своя чл. 93 т. (3): "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели."



Така Изборният кодекс противоречи на Конституцията в своята част, засягаща гласовете "не подкрепям никого".
Какво се опитва да направи ЦИК? Говорителят на комисията каза, че гласовете „Не подкрепям никого“ ще бъдат действителни, но няма да бъдат част от изчисленията за крайния резултат.



„Отделянето на действителните гласове е въведено с изменение на Методика-приложение към Изборния кодекс. Не се опитвайте да разберете кой и с какви мотиви го е предложил. Нито ще намерите законопроект с предложение за такова изменение, нито мотиви към него. Ама Законът за нормативните актове изисквал такива? Изисква, но няма! Въпреки това изменението е прието, влязло в сила и в момента е действащо”, коментира адвокат Грета Ганева.



„Конституцията изисква в изчисленията да бъдат включени всички действителни гласове, а Методиката към Изборния кодекс изключва част от тях. Щом текстовете си противоречат, какво следва? Прилагаме Конституцията, защото в нея се казва, че тя е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат, както и че разпоредбите й имат непосредствено действие. ЦИК обаче чрез говорителя си продължава да настоява, че ще прилага методиката. Всъщност, с този малък текст в Изборния кодекс законодателят е опитал да стори нещо грандиозно, което не си спомням в последния четвърт век някой дори да си е помислил да стори. Опитал е да лиши бъдещите ни гласове от представителност”, каза още Ганева.



„И какво тогава прави законодателят, освобождавайки се от част от гласовете на българските граждани? Властта се опитва да се еманципира от суверена”, добави тя.



При този Изборен кодекс имаме абсолютно основание за искане за обявяване на изборния резултат за невалиден, защото законът, по който се провеждат изборите, противоречи на основния закон – Конституцията на България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния