Свързани новини

07.10.2016 10:30

46% от фирми у нас са получавали искане за подкуп

Видян 1216 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от държавна структура.


Това показва проучване на БТПП, представено по bTV от председателя на работодателската организация Цветан Симеонов. По думите му само 48% от фирмите не са получавали такова предложение.


Симеонов уточни, че някои компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.


На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена.


„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения", посочи той. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да" или „не" без ясни правила има база за корупция", коментира Симеонов.


Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.


Изследването показва още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.


Според БТПП, решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник.


„Вече назря моментът това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията", подчерта Симеонов. Според него, най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки.


По думите на Симеонов, лошото законодателство също води до такъв голям процент, „тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят".


Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.


От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей