Свързани новини

07.10.2016 09:42

От 1 май започва поетапното отпадане на визите за Канада

Видян 1713 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов обсъди с канадския си колега Джъстин Трюдо въпроса с отпадането на визите за български граждани в телефонен разговор, съобщи КРОСС. Разговорът е поискан от канадския премиер. На него е присъствал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Премиерът Трюдо е запознал българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани. Трюдо поел ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса.


Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно. Джъстин Трюдо е посочил, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.


Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери са възложили на своите министри на вътрешните и на външните работи. Борисов и Трюдо са се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.


Евродепутатът Емил Радев обаче подчерта, че няма връзка между отпадането навизите за Канада и евентуалната отмяна на визовия режим за Съединените щати. В интервю за БНР българският евродепутат обясни: Колкото до Канада, касае се до решение на правителството. Визите за САЩ трябва да отпаднат след решение на Конгреса. Така че в тази предизборна обстановка в САЩ, не е реалистично да се говори, че до края на тази година въобще може да има някакъв напредък по този въпрос.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния