Свързани новини

01.10.2016 09:30

Москва и Вашингтон с взаимни обвинения за Сирия

Видян 1495 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че е "на ръба" да прекрати преговорите с Русия относно близкоизточната държава.  Той обвини Русия в бомбардировките над Алепо, докато Москва е на мнение, че САЩ се провалят в разграничаването между терористите от "Джебхат ан Нусра" и "умерената" сирийска опозиция.

Прес-секретарят на Държавния департамент Марк Тоунър заяви, че САЩ „остават на ръба“ да прекратят двустранните контакти с Русия относно Сирия. Но той добави, че има достатъчно съдържание в разговорите, заради което Вашингтон все още не иска да го направи.

Дипломатическият процес между Русия и САЩ по Сирия е на живото-поддържащи системи, но все още не е мъртъв“, добави Тоунър. Той заяви, че алтернативните варианти в случай на провал на преговорите в Сирия „не са винаги добри“, затова и САЩ, и Русия трябва да разберат както е заложено на карта. "Има и други възможности, за които сме говорили. Много от тях не са никак добри. Затова преди окончателно да затворим вратите, трябва да се убедим, че разбираме законите и което е по-важно, че Русия разбира залозите по този въпрос“, заяви Тоунър.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по време на телефонен разговор с Джон Кери, че Москва е готова да обмисли допълнителни начини „да нормализира“ ситуацията в Алепо. Същевременно той отправи критика към Вашингтон, че не е успял "да раздели терористическите групи от умерената опозиция в Сирия и е позволил на „Джебхат ан Нусра“ да се скрие зад другите въоръжени групи на опозицията, с която Вашингтон си сътрудничи“.

Руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов отбеляза, че Русия и САЩ се намират в тесни контакти по въпроса за мирното разрешаване на ситуацията.


„Двустранните контакти преминават интензивно, на практика всекидневно. В рамките на тези контакти се обсъжда ситуацията на земята. Гледат се карти, обменя се информация как се развива обстановката“, смята той. „Ние сме отворени вече от дълго време за конкретна работа по определени цели заедно с американските ни и с други партньори“, заяви Богданов. „Дайте ни, ако смятате, че нещо не става както трябва, конкретна информация: къде се намира „умерената опозиция“, вашите приятели, къде се намират терористите. Не сме получавали подобна информация“, добави той.

На свой ред прес-секретарят на руското МВнР Мария Захарова добави, че страните от коалицията трябва да предоставят на Русия карти с позициите на представителите на "умерената" сирийска опозиция. Тя подчерта, че когато двете страни работят заедно, "получаваме фантастични резултати“. Тя посочи като такъв пример сътрудничеството по въпроса за химическото разоръжаване на страната.

Захарова подчерта, че ще отговори на всички заявления и обвинения, които са прозвучали в последно време по адрес на Русия от Вашингтон. „Ние сме принудени да отговаряме, ние ще отговаряме на всичко, което говорят“, заяви Захарова. По думите й въпреки това между Москва и Вашингтон има „фантастично положителен опит“ за сътрудничество.

 Турският министър на въпросите, свързани с ЕС Волкан Бозгър, заяви, че спиране на преговорите между Русия и САЩ относно Сирия ще усложни разрешаването на конфликта в страната.

„При настоящите обстоятелства без Русия и САЩ ще е наистина трудно да се намери решение в Сирия“, заяви Бозгър. Той призова Москва и Вашингтон да обсъдят критичните моменти „лице в лице“ , а да не се обменят заявления за пресата.

Турският министър отбеляза, че много от участниците в инициативата по разрешаването на конфликта намират за все по-приемливо предложението за създаване на зони, забранени за полети.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат