Свързани новини

28.09.2016 17:13

Кристалина за ООН е капан за Борисов

Видян 3440 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е капан за министър-председателя Борисов. Провал на Ирина Бокова, кандидатура на правителството Орешарски, не би лепнал на ревера на премиера. Но след саботирането й от българската дипломация, воглаве с външния министър в този кабинет Митов, издигането на Кристалина Георгиева, която със сигурност няма да спечели, ще има тежка политическа цена и във вътрешен, и в международен план.



Защо няма да успее? Защото Ирина Бокова има продължаващ втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. На България да бъде дадено шефството и на ООН – това просто няма как да стане. Бихме имали повече шансове, ако бяхме издигнали желаещата Анджелина Джоли. Причината е, че тя е 50% американка и 50% французойка, а това са 2 от 5-те постоянни членове на ЕС. Путин и Си Дзинпин като мъже със сигурност биха я харесали, а Великобритания, където звездата се мести да живее, с радост би я подкрепила. Само че Кристалина Георгиева не е Анджелина!



Тя е бивша комунистка също като Бокова. Друг социалист – португалеца Гутереш, е фаворит за поста.



Апропо, Ирина Бокова не се е оттеглила от битката за генерален секретар. И със сигурност силно подкрепящият я Китай – постоянен член на СС с право на вето върху решенията на Съвета, ще изиграе много важна роля за неприемането на Кристалина дори за разглеждане като алтернатива на лидера в гласуванията до момента Гутереш.  Бокова написа в Туитър: „Благодаря на всички, които ме подкрепят и на които дължа да продължа участието си в състезанието за следващ генерален секретар”.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв