Свързани новини

20.09.2016 17:27

Не ни стигат 2 млрд. за погребването на малките реактори в Козлодуй

Видян 2599 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Условието, което България по царско време прие за присъединяването си към ЕС беше да затвори предсрочно току-що реновираните тогава с нейни средства 4 малки реактора на АЕЦ Козлодуй, от което страната ни загуби 14 млрд лв. по експертни оценки. За времето от изваждането им от експлоатация цените на електрическата енергия у нас скочиха над 6 ПЪТИ, много производства бяха закрити, понеже станаха нерентабилни, цените на много стоки се удвоиха и устроиха. Отделно, от най-голям износител на ток на Балканите и Югоизточна Европа страната ни стана вносител и ще се превръща в още по-голям, с което и цените за населението ще се множат.



„България ще има нужда от 2,7 млрд. евро или 5 280 741 000 лева, за да приключи напълно въпроса със старите съветски реактори в АЕЦ Козлодуй (блокове 1-4)”, пише в доклад на Европейската сметна палата, цитиран от БТА.



От посочената сума 348 млн. евро или 680 628 840 лева – петилетният бюджет за култура на нашата държава, са национално финансиране. До 2020 г. за нашата страна ЕС отпуска 1,14 млрд. евро или 2 229 646 000 лв., като 293 млн. евро (най-малката сума досега) са залегнали в настоящия бюджет на Общността.



В задачата се пита откъде ще дойдат останалите пари – все пак става дума за повече от 2 милиарда лева?! Не стига това, ами 5-те милиарда биха нараснали двойно, ако бъдат взети предвид разходите по съхранението на старото гориво, пресмята Европейската сметна палата. Палатата призовава трите държави да възприемат подхода "замърсителят плаща." И да бъдат в готовност сами да покрият разноските по съхранението на старото гориво.



Палатата препоръчва след 2020 г. програмата за закриването на старите съветски реактори у нас, в Словакия и Литва да бъде прекратена. Според палатата след 2020 г. може да бъде осигурявано финансиране от ЕС, само при ясен календар и разчет на необходимите дейности. Досега ЕС осигурява средства за разглобяването и обезвреждането на осем реактора, четири от които работеха в АЕЦ "Козлодуй".



До 2020 г. ЕС е отделил 3,8 млрд. евро за необходимите дейности в трите държави. Палатата прогнозира, че тези дейности ще струват общо 5,7 млрд. евро. Европейската комисия заяви по-рано, че не може да се очаква увеличение на вече определеното финансиране.
В доклада се посочва, че в Козлодуй, както и в словашката АЕЦ Бохунице, все още остава работа по събарянето на сградите, помещавали спрените реактори, за да може процесът да бъде окачествен като необратим.



Нашата страна получава 30 на сто от средствата, отпускани от ЕС по програмата за закриването на съветските реактори в трите държави. В документа се посочва, че 31 на сто от стойността на необходимите дейности у нас се покриват от държавния бюджет..




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден