Свързани новини

20.09.2016 16:42

Банкерка се обиди на "магаре"

Видян 2958 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Софийският градски съд отхвърли огромния иск от 100 000 лв., заведен от банкерката Петя Славова срещу главния редактор на е-vestnik.bg Иван Бакалов. Това е второто дело, което Славова губи срещу журналиста.



Този път банкерката се засегна от думата „магаре”. Припомняме, че плодовете, зеленчуците и животните не могат да бъдат обида- има и такова решение. Преди много време 168 часа написа, че Димитър Цонев се хили като пъпеш. Журналистът се обиди и тръгна на борба чрез съд, но загуби делото.




Шефката на Инвестбанк Петя Славова бе завела срещу Бакалов гражданско дело с иск за обезщетение от 100 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди в поредица от 8 публикации от 2011 до 2014 г. под рубрика Клептокрация. Решението на съдията Александър Желязков проследява и цитира всички материали, в които се описва как Петя Славова и Митко Събев са придобили първоначално банката, и как решенията на акционерните събрания са били отменени от всички съдебни инстанции. Описани са и случаи, при които от депозити на фирми в Инвестбанк, без знанието на титулярите са изтеглени над $5 млн. и не са възстановени на дружествата. Желязков отхвърли претенциите на Славова към описаното в публикациите, включително отхвърля и искането й да бъдат изтрити материалите от сайта. Съдът й присъжда единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в третата част от поредицата, а именно изразът "Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка Св. Никола".




Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението. Но също така той и адвокатът му смятат да обжалват в частта за обидния израз към Славова. Бакалов коментира, че не е употребил квалификация, а сравнение, подобно на онова, което често се употребява в публицистиката, например - "като слон в стъкларски магазин".



Преди този мегаиск срещу Бакалов той спечели наказателен процес, заведен от Славова. Предстоят още 4 дела срещу редактора на e-vestnik, заведени от банкерката. На две от тях вече е даден ход.

"У нас много малко се пише какво става в банките и какво се върши там, една от причините медиите да заобикалят тези проблеми е и законът, който предвижда тежки глоби за изнесена невярна информация за банки – 150 хил. лева за издател и до 20 хил. лева за журналист. Е, аз се осмелих през 2011 г. да напиша цяла поредица, с пълно съзнание какво може да ме очаква, но знаех, че изнасям само вярна и проверена информация след задълбочево разследване, на черното не може да кажеш бяло и обратното, всичко е проверимо и доказуемо", каза пред Дневник Бакалов.



Журналистът обаче задава риторичния въпрос ще се заинтересува ли прокуратурата от онова, което става известно в съдебната зала от свидетели и потърпевши и в което според него има достатъчно данни за престъпления.





















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.