Генчовска признала пред народните депутати, че ситуацията във външната политика е скандална

Свързани новини

15.04.2022 14:31

80% от новините научавам от Македония, премиерът не ме информира: Външният министър

Видян 3356 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Продължаваме промяната продължават да живеят с убеждението, че държавата е едно НПО”, заяви външният министър Теодора Генчовска на закрито заседание в НС, поискано от депутатите във връзка с позицията на страната ни по отношение на Република Северна Македония (РСМ) и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.




Напомняме, че миналата седмица шефът на парламентарната комисията по външни работи и бивш външен министър в кабинета на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви, че “вече има проектодокумент, който циркулира между Скопие и София”.



“С документа са запознати и премиерите, и външните министри на двете държави", подчерта той. Това се оказа поредният път, когато новината се появи от чужди източници за действието на кабинета спрямо югозападната ни съседка.




“България има две външни политики, едната е на премиера Кирил Петков и неговите външнополитически съветници, а другата - на Външното министерство”, констатира Генчовка.



Министърът призна пред депутатите, че ситуацията във външната политика е скандална. Тя разкри, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие. От приятели в съседната ни страна тя научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание.



Това означава, че "зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции премиерът и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси", тълкува представителката на ИТН.




“Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на Петков с представители на македонската страна”, подчерта Генчовска, а това е нарушение на закона.



“Свършената работа на тази комисия е нула”, заяви министърът по отношение на междуведомствената Историческа комисия, за която Петков редовно се хвали. Напомняме, че Генчовска е от квотата на ИТН, а през последните дни от формацията категорични твърдяха, че няма да позволят безусловен старт на европреговорите за РСМ.



“България обеща да пусне РСМ в ЕС до юни”, обяви пред европейските медии и външният министър на Германия Аналена Бербок. Тя посочи, че е обсъдила темата в двустранен разговор с Генчовска в Люксембург.




“България да изчисти проблемните въпроси, свързани с РСМ, за да могат Скопие и Тирана да започнат преговорите още през първата половина на годината”, настоя настоя №2 в кабинета на Германия.



Припомняме, че още в края на януари министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че междуправителствена конференция с РСМ и Албания може да се състои още по време на френското председателство на ЕС. То приключва на 1 юли, т.е. има поставен срок до 30 юни. И тогава новината пристига не от София, а от Париж.




“Имаме много фокусирани срокове. Поставихме си няколко поетапни цели, които трябва да бъдат постигнати. РСМ има място в европейското семейство, колкото се може по-бързо.



Нашето правителство е ангажирано да постигне този резултат, колкото се може по-експедитивно”, призна и самият Петков преди седмици.



Пламен Валентинов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 17.04.2022 20:41

    Така както на нас ни натресоха Кирчо, така са му натресли на него Веселка. А ако се види биографията на Веселка Чернева всеки ще разбере, че не само го съветва, а го контролира и нарежда

  • 004 Anonimen 16.04.2022 19:09

    Кирчо Си Изпълнява Обещанията, не пред нас, разбира се, нали затова ни го докараха! Но сами сме си виновни, още с първата лъжа за жителството трябваше да се усетим! Сега май стана като вица "Късно е, чадо...". Дали някога ще ни дойде акълът, или ще си харижем държавата за курбан на чужди интереси?!?

  • 003 Anonimen 16.04.2022 19:04

    Проблемът не е в подкрепата за членство в ЕС, проблемът е че ни управляват поредните олигофрени които не разбират ситуацията в тази югославска секта наречена РСМ! Велико сръбската балканизация е пословична(и се лекува с натовски бомби), и единственото което може да направим е да ги оставим да вървят по дяволите... а Киро е тъп, той е нашето ЕС атлантическо наказание!

  • 002 Anonimen 15.04.2022 15:33

    Че защо пък на теб трябва да дават обяснение ма, чалгарке и сарайска слугиньо?!

  • 001 потресаващо 15.04.2022 14:48

    Кирил Петков и неговата съветничка Весела Чернева да бъдат съдени за измяна и предателство на национални интереси и работа в полза на чужди интереси като хора на най-висши позиции. До кога настанени на сила и подмолно случайници ще убиват държавата и народа си?!Ето заради такива родоотстъпници трябва да има референдуми по национално важни въпроси

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако