Свързани новини

17.09.2016 09:15

Русия: България ще плати €400 млн. за Белене до края на годината

Видян 2742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината, заяви пред ТАСС руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

Той даде интервюто за руската държавна информационна агенция във Варна след среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се състоя във Варна.

От българска страна са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска - първият заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов.

"Главната задача на нашата среща бе въпросът за компенсациите за разходите и загубите, които руската страна понесе заради спирането на този проект", коментира Герасимов. Той припомни, че арбитражен съд постанови България да плати на Русия обезщетение в размер на 620 милиона евро.

"Разбира се, тази сума е доста голяма за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения", отбеляза Герасимов, като обясни, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на "руската страна до края на годината", посочи той.

Руският заместник-правосъден министър заяви, че България е проявила интерес и към по-нататъшното развитие на някои проекти в областта на ядрената енергетика. "Става въпрос не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за възможност за връщане към проекта "Белене", уточни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева