Свързани новини

09.09.2016 09:44

Сирийците масово се завръщали в град Джараблус

Видян 1463 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сирийски граждани на групи се завръщат от Турция по родните си места, след като бе отблъсната терористичната групировка "Ислямска държава" и се гарантира сигурността в сирийския град Джараблус, от бойците на "Свободната сирийска армия", подкрепяни от операцията на турската армия "Щитът на Ефрат" в Северна Сирия, предаде БНР.

Турските власти отвориха граничния пункт "Каркамъш" в района на провинция Газиантеп, към който масово се стекоха сирийски граждани – жени, деца, мъже. Граничният пункт бе затворен преди около две години, след като хиляди сирийци преминаха на турска земя в търсене на спасение от терора. Две години по-късно започна обратното завръщане към Сирия. Според турските власти след първата група от 327 души, вчера се е завърнала още една група от 120 сирийци. Завръщането става под наблюдението на турските власти. Регистрацията се извършва в мобилните миграционни бюра, създадени на граничния пункт "Каркамъш". Днес се очаква още близо 200 сирийци да преминат през "Каркамъш" на сирийска територия.

В същото време Турция работи по възстановяването на електрозахранването в град Джараблус, прекъснато по време на сраженията, като ще го свърже с "Каркамъш": Планираме да осигурим електрозахранването на Джараблус преди големия мюсюлмански празник Курбан байрам, който започва в неделя, съобщи кметът на Газиантеп Фатма Шахин. Целта е да се възстанови нормалният живот на стотиците сирийски граждани, които се завръщат по родните си места, след като градът бе прочистен от терористите, каза още тя.

Турската армия обяви, че е поела контрола над четири селища в Северна Сирия в рамките на военната операция, целяща да прогони терористите от ИДИЛ от района на границата и да предотврати настъплението на сирийските кюрди отвъд река Ефрат.


Междувременно, стана ясно, че високопоставен лидер на сирийска въоръжена групировка, доскоро известна като „Джабхат ан Нусра“, е бил убит край Алепо, съобщава източник от бунтовниците, предаде Фокус. Групировката "Джабхат фатх ал шам" ("Фронт за завладяване на Сирия") съобщи в своя „Туитър“, че командващият Абу Омар Саракеб е загинал при въздушен удар в провинция Алепо, предаде BBC В информацията не се уточнява кой е нанесъл въздушния удар.



„Джабхат ан Нусра“ промени името си през юли, след като обяви,че скъсва връзките си с „Ал Кайда“.



Цитиран от Reuters източник казва, че Абу Омар Саракеб и други са станали мишени в укритие в село Кафр Наха. По непотвърдена информация няколко други висши членове на групировката също са били убити или ранени. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в